2017 wordt een bloedstollend spannend jaar voor Europa

Het wordt bloedstollend spannend in 2017, het jaar van de waarheid voor Europa en de euro. Ga maar na: hoogstwaarschijnlijk hebben de Britten in dat jaar een referendum over hun lidmaatschap van de Europese Unie. In Frankrijk zijn er presidentsverkiezingen, én in september 2017 stemmen de Duitsers voor een nieuwe Bondsdag. Het Britse referendum en de twee verkiezingen worden spannend. Het is duidelijk dat Europa en de gevolgen van de euro een hoofdrol gaan spelen in de drie verkiezingen. Zeker de Franse en Britse eurosceptische politici lopen zich al warm.

Volkskrantcolumnist Derk Jan Eppink is er niet gerust op. Hij vraagt zich af of de euro 2017 wel overleeft. ‘Het eurosysteem belandt in 2017 in een politieke compressie. Als het dat niet aankan, luiden zijn doodsklokken’.

Wanneer de Britten in 2017 besluiten uit de EU te vertrekken, heeft dat volgens Eppink grote gevolgen voor het machtsevenwicht binnen de EU. ‘Haal het Verenigd Koninkrijk uit dit Europees machtsevenwicht en het resultaat is overduidelijk: ‘ein Deutsches Europa‘, voorspelt de oud-europarlementariër en voormalig NRC-journalist. Een Duitse dominantie zal de kloof met de Zuid Europese eurolanden, en dan met name met het trotse Frankrijk vergroten.

In deze  situatie vinden het voorjaar van 2017 de Franse presidentsverkiezingen plaats. Verkiezingen die hoogst waarschijnlijk geen tweede termijn voor de immens impopulaire socialistische president Hollande opleveren. Zijn zeer linkse en populaire partijgenote Martine Aubry wordt naar verwachting zijn tegenkandidaat.

Ondertussen loopt ook Front Nationalleider Marine le Pen zich warm. Die partij scoort al enige tijd skyhigh in de Franse peilingen. Een gevreesd Duits overwicht zal de Fransen waarschijnlijk verder in haar armen drijven. Eppink: ‘Het is niet onmogelijk dat in 2017 de Franse presidentsverkiezing gaat tussen twee vrouwen: Le Pen en Aubry.’ Een overwinning van Le Pen zou een ramp betekenen voor het Europese project, maar ook Aubry zal zich verzetten tegen een Duits overwicht.

En dan de Duitsers, die gaan in september naar de stembus. In het ergste geval doen ze dat in een Europese Unie waaruit Groot Brittannië vertrokken is, en waarin Frankrijk onder president Le Pen aan een exitplan werkt.

O ja, volgens de huidige planning zijn er in 2017 ook in Nederland Tweede Kamerverkiezingen. Voorwaarde is echter dat het kabinet eerst de rit uitzit.

‘Overleeft de euro 2017?’, vraagt Eppink zich af. Sowieso belandt Europa in 2017 in politiek woelige wateren, en van al te veel onrust worden investeerders en andere financiële spelers nu eenmaal niet blij.

(Bron: de Volkskrant)

10 Reacties op 2017 wordt een bloedstollend spannend jaar voor Europa

 1. Bas van Stapelberg // 22 november 2015 om 21:39 // Beantwoorden

  Deze EU is een complete ramp.

 2. Het een schande dat het zover is gekomen in Nederland:
  – De voedselbanken
  – Dat de zorgkosten de pan uit rijzen, het nieuwe zorgstelsel zou toch
  alles beter en betaalbaar maken
  – Incompetente politici die dingen voorliegen, zonder hier verantwoording
  voor te hoeven afleggen
  – Het geld van ons Nederlanders te grabbel gooien in de EU
  – De diefstal van ons gespaarde geld door de 4% regeling

  De enige oplossing is onmiddellijk uit de EU !!
  Krachtige bestuurders uit het bedrijfsleven aanstellen die Nederland er weer bovenop gaan helpen
  De verantwoordelijken die het hardste hebben geroepen en er voor gezorgd hebben om in de Euro te stappen vervolgen

 3. Uiteraard de enige oplossing is uit het gedrocht van de EU, euro dit hele fopkabinet eruitstemmen. Weer baas in eigen buik worden zeg maar. Het is schandelijk dat Nederland zo te grabbel is gegooid maar het is nog te redden.
  In den haag en Brussel zitten een stel slappelingen die zonder drank of medicijnen de dag niet meer doorkomen

 4. Frank Alexander // 24 juni 2016 om 16:07 // Beantwoorden

  Prachtig stuk, klopt helemaal en dat voor een artikel van al 1,5 jaar geleden…echter heeft Groot Brittanië gisteren er al voor gekozen om uit de EU te gaan…

 5. De Brexit geeft maar al te goed aan hoe wankel de basis van de EU is. Politiek opgedrongen aan de bevolking waarbij steeds meer van de eigen identiteit verloren is gegaan door in de pas te moeten lopen met het geldverslindende en onbestuurbare monster in Brussel en Straatsburg. Kracht schuilt in het bundelen van gelijkgestemde bevolkingen en niet in politieke bundeling

 6. Volgend jaar dient onze regering voor een volkstribunaal gedaagd te worden voor volks verlakkerij en land verraad.
  De door onze regering naar de EU weg gesluisde 1200 miljard pensioengeld onmiddellijk weer onder beheer van de DNB brengen!!!!!
  En tenslotte Nexit!!!!!………

 7. Maan Arkenbosch // 12 november 2016 om 16:06 // Beantwoorden

  De verhoging van de kapitaalmarkt rente jaagt Drukpers Draghi en de zuid E.U. landen de stuipen ophet lijf. De Triumpf geest is uit de fles. Wellicht dat Benno Gruppo met zijn 5 sterren beweging uit Italie op4 december a.s. de laatste duw wordt, waardoor de Eurocraten gaan stuiptrekken. Obligaties en aandelen knallen omlaag. En de pret met stijgende huizenmarkt is ook voorbij.

 8. Uit de eu, een voorbeeldje,als ik kijk op mijn werk zie ik veel Polen die hier hun loon verdien: en vervolgens ook uitgeven in Polen wat je ze ook niet kwalijk kan nemen. Maar onze economie gaat er op achter uit. Banen voor mensen die van het vmbo komen. verschrikkelijk om te zien. En de jongen mensen die van het vmbo komen kunnen niks opbouwen moelijk een huis kopen enz enz wie wil er nou Polen gaan werken als Nederlander voor 600 euro in de maand

 9. De E.U. is een kind van de gezindheid van Europese Staatslieden na WO-II : nooit een WO-III, maar liever samen wat ruziën dan uit elkaar en ieder terug in zijn eigen bunker. Eerste gebod van deze tijd is een krachtige gezamenlijke politiek t.o.v. nabije buren in Oost-Europa, Nabije Oosten en Afrika en voor individuele Europese mogendheden is in dezen een krachtige houding onhaalbaar.

 10. Spannend was het zeker niet, eerder voorspellend, ik heb nog nooit zoveel mensen gezien die zo kwaad op de uitslagen waren, dus voor mij maar 1 conclusie, deze verkiezingen, zijn niet eerlijk, eerder zwaar corrupt, Rutte zei al, wilders gaat niet regeren, nou super, dit is echt vreselijk, zijn wij bij kiezen nu ook al corrupt.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.