Vrije artsenkeuze wordt onbetaalbaar voor lagere inkomens

Zorgverzekeraar VGZ kwam 11 november als eerste grote verzekeraar met de zorgpolispremies voor 2015. VGZ had geen goed nieuws, het presenteerde een maandelijkse premieverhoging van 6 tot 14 euro.  Met name de polis met vrije artsenkeuze, de resitutiepolis, is volgend jaar flink duurder. ‘Verzekeraars maken polissen met vrije artsenkeuze nu wel erg onaantrekkelijk’, zegt een woordvoerder van vergelijkingssite Independer in de Volkskrant. Vergelijker ZorgKiezer verwacht dat veel gezinnen de duurdere polis ‘niet meer kunnen opbrengen’. Op deze manier wordt de vrije artsenkeuze dus onbetaalbaar voor de lagere inkomens.

De andere grote verzekeraars volgen naar verwachting het voorbeeld van VGZ aldus Independer en ZorgKiezer. Wettelijk moeten ze uiterlijk 19 november de nieuwe premie bekendmaken.

Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer: ‘Ik durf niet te voorspellen of consumenten nu massaal voor een budgetpolis zullen kiezen, want er heerst een bepaald wantrouwen jegens de verzekeraars. Voor een gezin met een restitutiepolis betekent het een lastenverzwaring van 400 euro per jaar, veel gezinnen zullen dit niet kunnen opbrengen’.

Minister Schippers verwachtte op Prinsjesdag nog dat de premie maandelijks niet harder zou stijgen dan circa 10 euro. VGZ zit daar nu boven. DSW, de kleine zorgverzekeraar die jaarlijks als eerste de premie bekendmaakt in september, houdt de premies gelijk, door in te teren op het eigen vermogen. VGZ kan dit volgens een woordvoerder niet meer. Regels van De Nederlandsche Bank laten verdere daling van het eigen vermogen van VGZ namelijk niet toe.

VGZ heeft 25 procent marktaandeel en is de tweede verzekeraar in Nederland. Het verdrievoudigde vorig jaar de winst van €150 miljoen in 2012 naar €510 miljoen in 2013, oftewel €121 per klant. In 2012 verzesvoudigde VGZ overigens ook al de winst ten opzichte van 2011. Het eigen risico steeg ondertussen van €220 in 2012 naar €350 in 2013. De verhoging van het eigen risico bracht VGZ naar eigen zeggen fors geld in het laatje. Oud-politicus en huidig bestuurder van VGZ Ab Klink moet toch weten dat dit plaatje niet verkoopt.

Laat de markt zijn werk doen, en stap gewoon over naar DSW.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.