Raad van State kraakt kabinetsplan om 65-plussers te laten doorwerken

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, kraakte dinsdag het wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om gepensioneerden makkelijker te kunnen laten doorwerken. De Raad vindt het voorstel niet effectief en vreest voor verdringing van werknemers tussen de 50 en de 65. Daarnaast wijst het adviesorgaan op mogelijke leeftijdsdiscriminatie, dat volgens Europese regels niet mag. De Raad adviseert heroverweging, oftewel intrekken. Dat schrijft het FD.

De Raad van State vraagt zich af welk probleem het kabinet eigenlijk wil oplossen. De AOW-leeftijd loopt vanaf 2013 al gefaseerd op tot 67 jaar in 2023.

Asschers voorstel is niet effectief omdat de meeste 65-plussers die nu doorwerken dat al als zelfstandige of uitzendkracht doen. Aan de door het kabinet voorgestelde geringere ontslagbescherming en een beperktere loondoorbetaling bij ziekte, hebben zij dus weinig. Bovendien ligt volgens het adviesorgaan misbruik van 65-plussers op de loer.

Het kabinet maakt de 65-plussers aantrekkelijker voor werkgevers dan de 65-minners. Vreemd, omdat de laatste groep het al jaren zwaar heeft op de arbeidsmarkt. Werknemers van 65 jaar en ouder betalen sowieso al minder premies, en zijn dus voor werkgevers al goedkoper dan 65-minners.

De Raad van State vindt ten slotte dat het kabinet onderscheid maakt in leeftijd. Volgens de Europese regels mag dat alleen als er ‘nut en noodzaak kan worden aangetoond’. Maar volgens de Raad kan dat in dit geval niet.

In een reactie tegen nu.nl zegt FNV-voorzitter Ton Heerts dat de kritiek ‘vernietigend’ is. ‘Eigenlijk zegt de raad dat dit voorstel de prullenbak in kan. Ik kan daar niets anders dan volledig mee instemmen. Ook wij hebben eerder gewaarschuwd voor de verdringing van werknemers onder de AOW-gerechtigde leeftijd en de desastreuze gevolgen voor hardwerkend Nederland.’

Minister Asscher heeft kennelijk meer uitdaging nodig in zijn werk. Waarom probeert hij anders een niet-bestaand probleem op te lossen? Zijn er niet genoeg onopgeloste echte problemen?

(Bron: FD.nl, raadvanstate.nl, nu.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.