Liefde tussen VVD en PvdA lijkt over, en D66 ruikt macht

De liefde tussen de partners VVD en PvdA lijkt na ruim twee jaar over. Het liefdeskoppel is verworden tot een verstandshuwelijk tussen twee onverenigbare karakters. Samen moeten ze verder, maar ze komen nergens nog gezamenlijk uit. Belastinghervorming, asielkwestie, energieplannen; het is voer voor venijnige onenigheid. Naar verwachting staat het kabinet in elk geval tot na de verkiezingen in maart 2015 stil, terwijl übergedoger D66 de nooduitgang zoekt.

Het loopt gewoon niet meer lekker binnen Rutte II. Incidenten volgen elkaar op. Het half gesneuvelde fiscale leasewagenplan, het gestuntel rond de Europese naheffing en de onverwachte aanslag voor 5 miljoen Nederlanders zijn voorbeelden van onderlinge misverstanden en slechte communicatie.

De magic is weg. Volgens politiek commentator van De Telegraaf Paul Jansen zijn de coalitiepartijen ‘het onderling steeds oneens’. ‘Waar de liberalen en sociaaldemocraten bij het Herfstakkoord in 2013 nog gezamenlijk optrokken in de onderhandelingen, werden de drie gedogers (D66, CU, SGP, red.) in de aanloop van Prinsjesdag 2014 opeens door VVD’ers en PvdA’ers afzonderlijk benaderd. ‘Elke partij probeerde ons aan haar kant te krijgen’, zegt een ingewijde’, aldus Jansen.

Ondertussen lacht Pechtold in zijn vuistje. Volgens Jansen is hij al langer op zoek naar de nooduitgang. ‘Alexander Pechtold en de zijnen snakken naar de macht. Na de goede resultaten bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen en de coup in PvdA-bolwerk Amsterdam, moet nu aan het Binnenhof beloning volgen. Een tijdstip om de gedoogsteun in te trekken, is ook al bekend: na de Statenverkiezingen in maart…’

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.