Van Rijn vindt zichzelf te ongeduldig

‘We doen veel, maar tegelijkertijd moet ik geduldiger zijn dan ik wil’, meldde PvdA-staatssecretaris Van Rijn 9 november in een persoonlijke brief aan de PvdA-leden. Hij schreef de brief naar aanleiding van de publieke noodkreet van zijn vader over de abominabele zorg die zijn dementerende moeder krijgt. De problemen in verpleeghuizen is volgens hem niet ‘een vingerknip opgelost’. De schuld ligt in elk geval niet bij hem, zo schrijft hij, noch bij zijn partij, maar bij de bestuurders van de slecht presterende verpleeghuizen.

Volgens Van Rijn is de langdurige zorg ‘inderdaad niet goed genoeg’. Hij ziet ‘de noodzaak om het anders te doen’ in een gemiddeld verpleeghuis. Maar hij ziet een groot verschil tussen verpleeghuizen met goede bestuurders en die met minder goede.

‘Ik zie vaak hoe twee verpleeghuizen, die onder dezelfde wet en met hetzelfde budget werken, totaal andere zorg bieden. Ik zie het verschil tussen personeel dat zucht onder regeldruk en personeel dat vertrouwen krijgt zelf keuzes te maken. Het verschil tussen bestuurders die de werkvloer kennen en naast hun personeel staan en bestuurders die daar ver boven menen te staan.’

Hoe moeten we deze brief nu weer lezen? We mogen er van uitgaan dat een staatssecretaris over dit overgevoelige dossier niet zomaar een briefje rondstuurt. Bovendien is hij van een partij die de afgrond instaart, met daarmee het hele kabinet. Er zijn grote belangen dus.

Ga er daarom maar vanuit dat Van Rijn en zijn voorlichter elk woord van deze brief hebben gewikt en gewogen. Net als partijvoorzitter Spekman, partijleider Samsom en hún voorlichters. Ook vice-premier Asscher heeft de brief vast vooraf gelezen. En afhankelijk van de onderlinge verhoudingen heeft ook een vertegenwoordiger van coalitiegenoot VVD de brief van tevoren gecheckt.

In dat licht bezien, is de zin ‘we doen veel, maar tegelijk moet ik geduldiger zijn dan ik wil’ curieus. Komt er uitstel? En zo ja, waarvan en wanneer? Volgende week is er een debat in de Kamer over de kwaliteit van verpleeghuiszorg. Daarna weten we meer.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.