Gaat het in Europa om regels of om burgers?

Gaat het in Europa om de regels of om de burgers? Het huidige Europa kiest, aangemoedigd door onder meer Den Haag, voor de regels vindt cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Hij denkt bovendien dat de Europese Unie zo op termijn haar eigen graf graaft. ‘Wil Brussel zelf de Europese Unie opblazen? Ga daar dan vooral zo door’, schrijft hij in de Volkskrant.

‘Wie enkele recente oekazes beziet, zou namelijk bijna tot die conclusie komen. Zij getuigen van een ontstellend gebrek aan elementair politiek instinct.’ En ‘ze doen er alles aan om Marine le Pen in 2017 in het Élysée te krijgen, vervolgens lijkt men op het vertrek van Groot Brittannië uit’.

Wanneer Frankrijk de unie verlaat, betekent dat voor Europa gewoon einde oefening. Niets minder. Het groeiende Front National bepleit zo’n Frexit. Wanneer president Hollande aan de Europese eisen van hervormen, flexibiliseren en privatiseren voldoet, pikken de Franse kiezers dat niet.

Hoe frustrerend ook, de Fransen hechten nu eenmaal aan hun verzorgingsstaat. Het fel anti-Europese Front National spint garen bij een ‘dictaat uit Brussel’ en zal zegevieren bij de volgende verkiezingen, waarna Europa nóg verder van huis is dan wanneer Frankrijk de ‘vrij arbitraire begrotingsnorm van 3 procent’ niet haalt, aldus Von der Dunk.

Ook de Britse premier Cameron vecht momenteel voor zijn politieke leven. Ook hij heeft de adem van een anti-Europapartij in zijn nek, namelijk de UKIP van de immens populaire Nigel Farage. Bovendien zinspelen steeds meer conservatieve politici op een vertrek uit de unie, de zogenaamde Brexit. Hoe bestaat het dat Brussel juist nu een naheffing stuurt van circa 2 miljard?

‘Wil men Londen uit de Unie hebben?’, vraagt Von der Dunk zich terecht af. ‘Den Haag zal wel binnen blijven, en daartoe uiteindelijk ook wel betalen, maar voor Cameron hangt zijn politieke leven langzaamaan van niet-betalen af. Brussel beweert een Brexit weliswaar niet te willen, maar vergroot door de eigen bureaucratische automatismen de kansen op het tegendeel’.

Von der Dunk: ‘De laatste decennia zijn rigide monetaire normen zo steeds meer de politieke inhoud gaan bepalen. Maar op cruciale momenten wegen electoraat, en dus politiek, sociale gevolgen altijd zwaarder dan economische. Begrotingstekort, betalingsbalans en beursnotering zijn financiële abstracties, honger, kou, dakloosheid en werkloosheid niet. Als de Brusselse bureaucratie dat niet bijtijds beseft, graaft zij op termijn haar eigen graf’.

Een Brexit kan de unie nog wel verdragen, een Frexit niet. Een meer relaxte houding ten aanzien van de verschillende nationale begrotingstekorten lijkt in de huidige situatie inderdaad het beste.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.