Pechtold geeft geen visie op Europa en multiculturele samenleving

D66 staat hoog in de peilingen. En in Den Haag speelt leider Alexander Pechtold het politieke spel behendig. Hij wordt zelfs de schaduwpremier genoemd door zijn zeldzaam grote invloed op het kabinetsbeleid. D66 was altijd een beetje vaag, maar daar maakte Pechtold een einde aan. Het is de partij van de economische hervormingen en onderwijs. Ook lijkt Pechtold kristalhelder over Europa en de multiculturele samenleving. Lijkt.

Ja tegen Europa, en nee tegen Wilders. Maar verder dan deze slogans komt het eigenlijk niet. Het wordt tijd dat Pechtold, wellicht de volgende premier, zijn visie geeft op zijn ideale Europa en multicultisamenleving.

Zijn finest hour beleeft de sociaalliberaal wanneer hij tegenover Wilders in de Kamer staat. Pechtold manifesteert zich dan als de TegenWilders. Het levert hem veel kiezers op. Volgens de D66-leider moet het afgelopen zijn met ‘het gedonderjaag over integratie’ van Wilders.

De PVV, wat je ook mag vinden van die club, scoort echter nóg hoger dan D66 in de peilingen. Die partij raakt kennelijk een snaar bij de kiezer. Alleen maar terugschelden en wijzen op de vele immigranten die het goed doen, zoals Pechtold doet, is dan wat magertjes. Het is tijd voor een stevig onderbouwde visie op de multiculturele samenleving. Die missen we nu namelijk nog van D66.

In Elsevier schrijft columnist Gerry van der List over Pechtold: ‘Een goed doortimmerd artikel schrijven blijkt al een grote opgave. En als hij door een ander het boekje Henk, Ingrid & Alexander in elkaar laat flansen, komt hij niet veel verder dan de mededeling dat hij, blijkbaar anders dan Wilders, voor beschaving is.’

Hetzelfde geldt voor Europa. D66 gaat doorgaans met heldere slogans de verkiezingen in. ‘Ja tegen Europa’ is er zo een. Duidelijk, maar het geeft alleen maar aan dat de grondhouding van de democraten positief is ten aanzien van het huidige Europa. Prima, en verder? Hoe ziet het ideale Europa er dan precies uit volgens D66? Hoe ver wil men integreren?

We weten het niet, en dat is eigenlijk best vreemd voor een partij met zoveel invloed.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.