PvdA-Kamerlid: ‘Laat huurders ook vermogen opbouwen door huursparen’

De PvdA werkt aan een wetsvoorstel om huursparen mogelijk te maken. In het debat over vermogensongelijkheid, hét thema waarmee progressieve politici zich de laatste tijd willen profileren, bleef het stil aan de PvdA-zijde. Tot vandaag. Tweede Kamerlid Jacques Monasch benadert het thema via de woningmarkt. Hij pleit vandaag in de Volkskrant voor huursparen zodat ook huurders vermogen kunnen opbouwen met ‘hun’ woning. De kloof tussen de haves en have nots wordt zo kleiner, verwacht de PvdA’er.

Monasch: ‘Het merendeel van de huurders komt niet in aanmerking voor een hypotheek en kan dus niet aflossen en vermogen opbouwen. Dat kan anders.’ Monasch wil niet alleen de grote vermogens belasten, maar ook de niet-vermogenden een mogelijkheid bieden ook vermogen op te bouwen ‘om zo de dreigende vermogensongelijkheid via de woningmarkt in te dammen’.

Monasch vindt dat huurders moeten kunnen meedelen als hun woning afbetaald is door de woningcorporatie. Vele huurwoningen staan er al sinds de jaren zestig en zijn allang lastenvrij, maar de huurder merkt daar helemaal niets van. De PvdA’er: ‘De huurrekening kent net als bij de huizenbezitter een onderdeel ‘rente en aflossing’. Van dat deel ziet de huurder niets terug, terwijl het voor huizenbezitters de bron is van vermogensopbouw. Dat is onrechtvaardig en onnodig’. Door de rente en aflossing in de huur op naam van de huurder te laten komen, bouwt de huurder ook vermogen op, is de redenering.

Monasch wil dat de woningcorporaties het vermogen vastleggen in certificaten, die de huurder ook zeggenschap en invloed geven op het beleid van de verhuurder. ‘Dat is hard nodig’, aldus Monasch. ‘Corporaties werken met een jaarlijkse overhead die ook volgens de eigen brancheorganisatie bijna 1 miljard per jaar te hoog is. Ook de servicekosten blijken in de praktijk van veel corporaties fors naar beneden te kunnen’.

Huursparen vergroot de invloed en financiële zelfstandigheid van huurders, schrijft de sociaaldemocraat.

Het lijkt er serieus op dat de PvdA een interessant idee heeft.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.