Iedereen faalde, maar alleen de huurders zijn de klos

Alles en iedereen in de wereld van de woningcorporaties faalde, behalve de huurders. Die huurden alleen maar een huis. Het gedrag van de bestuurders, toezichthouders en de politiek resulteerde in een schadepost van enkele miljarden euro’s gemeenschapsgeld. Zonder consequenties. Waarom moeten alleen de huurders opdraaien voor de schade?

Een misdaadjournalist zou zeggen dat de daders vrijuit gaan. Zo is daar vice-president van de Raad van State (RvS) Piet Hein Donner. Hij verzweeg als minister van Binnenlandse Zaken in 2011 tegen de Tweede Kamer de wantoestanden bij wooncorporatie Vestia. Dat deed hij bewust, naar eigen zeggen omdat het dossier nog niet compleet was, maar het gerucht gaat dat hij zijn baantje bij de Raad van State veilig wilde stellen.

Die opzet lukte. Een paar weken later werd Donner benoemd tot vice-president van de RvS, een adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van het land. Ook nu de feiten bekend zijn, is Donners positie op geen enkele manier in het geding.

Ook het toezicht werkte niet volgens de parlementaire enquêtecommissie Van Vliet. Een gevalletje Déjà vu. Alleen al over de bouwwereld waren de laatste dertig jaar twee enquêtes met dezelfde conclusie. Eind jaren tachtig was daar het parlementaire onderzoek naar de gang van zaken rond de bouwsubsidies. Oordeel: toezicht faalde. Begin deze eeuw was er de enquête naar illegale prijsafspraken in de bouw. Oordeel: juist, falend toezicht. Geen van de falende bstuurders van de toezichthouders en politici kreeg er ooit last mee in het vervolg van hun carrière.

Komen de acteurs uit het laatste treurspel rond de woningcorporaties er wel mee weg? Het ziet er naar uit. De miljarden zijn foetsie, niemand is verantwoordelijk en dat was het dan. De huurders draaien er voor op.

(Bron: De Groene)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.