D66 wil onderzoek naar basisinkomen

En ook Groningen start wellicht proef met basisinkomen

Het basisinkomen staat weer op de agenda. D66-leden stemden tijdens een partijcongres op 1 november in met een onderzoek ernaar. Initiatiefnemer en D66’er Sjir Hoeijmakers: ‘Het geeft burgers de vrijheid om hun eigen leven in te vullen’. De democraten, of sociaalliberalen, vinden het basisinkomen al langer interessant. D66-minister Hans Wijers pleitte in 1994 al voor het basisinkomen. Zonder resultaat.

D66 denkt ook dat door de voortschrijdende automatisering en robotisering straks wellicht banen zullen verdwijnen, en beschouwt het basisinkomen als een mogelijk antwoord hierop.

De partij is nog op zoek naar een geschikt experiment. Dat vinden ze wellicht in Groningen. In die stad wil GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen namelijk een proef starten met het basisinkomen. Op korte termijn wil hij bijstandgerechtigden de mogelijkheid geven om naast hun uitkering bij te verdienen zonder dat ze worden gekort. ‘Zo kunnen we in korte tijd bekijken wat wel en  niet werkt’. Gijsbertsen is in overleg met minister Asscher om toestemming te krijgen voor de proef.

Ook de denktank Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving (MIES) pleit in de Volkskrant voor experimenten met het basisinkomen, maar een woordvoerder ziet nu al voordelen: ‘Wie meer wil dan het basisinkomen, kan erbij werken en wordt niet gekort, een stimulans om aan de slag te gaan’. Ook de wildgroei aan toeslagen, subsidies, uitkeringen en administratie schaf je volgens de denktank af.

Waarom is het basisinkomen dan toch nog zo omstreden? Het is duur, heel duur. Econoom Marcel Canoy berekende onlangs in het televisieprogramma Tegenlicht dat een basisinkomen van 760 euro voor elke burger, de staat een begrotingsgat van 30 miljard oplevert.

Dat bedrag kan de overheid onmogelijk ophoesten, en dat zal ook niet gebeuren. Experimeren kan echter nooit kwaad.

(Bron: de Volkskrant)

1 Reactie op D66 wil onderzoek naar basisinkomen

  1. veel ‘eenvoudig’ werk is seizoenswerk, je hebt het fruitseizoen, het kerstseizoen voor de post en magazijn, Pasen, diverse evenementen, het zijn vaak banen waar voor een korte termijn veel mensen nodig zijn, als je een flexibele economie en samenleving wilt dan zal je een groep mensen moeten hebben die hier zonder administratieve stress hierop in kan springen, een groep mensen die een basisinkomen heeft kan hier soelaas bieden, probleem is hoe stel je de hoogte van dit basisinkomen vast? het moet hoog genoeg zijn om niet in problemen te komen met de vaste lasten maar moet laag genoeg zijn om een prikkel te zijn om geld te verdienen.
    een ander punt is mensen hebben een stukje ruimte nodig voor opleiding en omscholing, kijk maar naar bijvoorbeeld financieel werk, je hebt hier al snel een Wtf basis nodig, voor het werken op een bouwplaats heb je ook een papiertje nodig, zelfde voor werken met voedsel is hccp verplicht, werkzoekende hebben wel mogelijkheden nodig om de juiste certificaten te halen om werk te blijven krijgen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.