Bankenunie of niet, euro blijft instabiel

De 130 grootste banken in de eurolanden staan vanaf vandaag onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt. Dat betekent voor banken weliswaar een uniform en strenger toezicht, maar of het voldoende is om de euro te redden, is nog maar zeer de vraag. De bankenunie is namelijk maar een deel van de oplossing voor de wankele munt. Nog steeds is de muntunie gammel, aldus financieel journalist Martin Visser. ‘Als de euro een stoel was, zou ik er niet op gaan zitten’, schrijft hij in De Telegraaf.

‘Het is een wonder dat de stoel zolang is blijven staan. De stoel had namelijk maar twee poten: een monetaire poot en een begrotingspoot. Een verkeerde beweging en je ligt op de grond. Het resultaat hebben we gezien’, aldus Visser. ‘Met de bankenunie is de tweepootstoel een driepootkrukje geworden. Die zit al een stuk beter.’

Er is nu één toezichthouder die toezicht houdt op de 130 grote banken in de eurolanden, met uniforme regels. Bovendien is er een klein noodfonds opgetuigd om banken in moeilijkheden te ondersteunen. Visser: ‘Het is nog niet perfect. Maar alles is beter dan niets, zullen we maar denken’.

De bankenunie kan een eurocrisis zoals die van de afgelopen jaren niet voorkomen. Als banken weer op grote schaal omvallen, is het noodfondsje niet genoeg. In dat rampzalige geval moeten overheden toch weer bijspringen en ‘gaan nationale politici zich weer roeren, bankenunie of niet’.

‘Het driepootkrukje valt echter niet zomaar om. Dat is een hele geruststelling’, schrijft de Telegraafjournalist. Maar de muntunie zou een comfortabele stoel op vier poten moeten zijn, alleen raakt de vierde poot een taboe: een gezamenlijk economisch beleid. ‘Dat is politiek gezien absoluut nog een brug te ver’, analyseert Visser.

‘Helaas blijft daarmee de euro een instabiel project. En dus is het maar hopen en bidden dat er voorlopig niemand een trap tegen ons krukje geeft’.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.