PvdA laat zich niet horen in ongelijkheidsdebat

Nu er van het boek Le Capital au XXIe siècle van de Franse econoom Thomas Piketty een Nederlandse vertaling is uitgebracht, staat het linkse thema ongelijkheid bovenaan de politieke agenda. Linkse partijen als de SP en GroenLinks verwelkomen Piketty met open armen en benutten het moment om voor nivellering te pleiten, denk aan hun pleidooi voor een miljonairsbelasting. Maar bij de PvdA blijft het ondertussen muisstil.

Woensdag 5 november spreekt Piketty in de Tweede Kamer met de Kamercommissie Financiën, op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. De ster-econoom staat ’s avonds in een uitverkocht Amsterdams Paradiso. Ongelijkheid lijkt dus hot.

In NRC Handelsblad noemt chef politieke redactie René Moerland de afwezigheid van de PvdA opvallend. ‘Waar is de PvdA?’ vraagt hij zich af. ‘Herinnert u zich één bijdrage van een PvdA’er aan de Piketty-discussie? Ja, van Willem Vermeend, die het boek afkraakte en Nederland ‘Piketty-proof’ noemt’, schrijft de verbaasde NRC-chef. ‘Kennelijk heeft de PvdA geen serieuze belangstelling voor debatten over ongelijkheid’, concludeert Moerland.

Ook bleef de PvdA stil toen het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid (WRR) eind oktober een rapport uitbrachten waarin voor de groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden wordt gewaarschuwd. De onderzoekers spreken van ‘gescheiden werelden’ en zien vooral voor de PvdA een probleem. Die partij bestaat overwegend uit hoogopgeleiden die de brug naar hun oorspronkelijk laagopgeleide kiezers niet meer kunnen slaan, rapporteerden het SCP en de WRR. De PvdA gaf weer geen kik.

Moerland: ‘Soms wordt geopperd dat de PvdA geen bestaansreden meer heeft omdat de doelen van de sociaaldemocratie bereikt zijn. Het ligt eerder voor de hand dat de PvdA verdwijnt door gebrek aan interesse in het updaten van de eigen ideeën’.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.