Kabinet stuurt miljoenen Nederlanders naheffing van zeker 300 euro

VVD-staatssecretaris van Financiën heeft na het leasebakdebacle alweer een nieuw hoofdpijndossier. Nu blijkt namelijk dat de helft van alle volwassen Nederlanders, zo’n 5 a 6 miljoen belastingplichtigen volgend jaar een naheffing ontvangen van ten minste 300 euro omdat de Belastingdienst in 2013 kabinetsplannen niet tijdig had verwerkt. Het bedrag kan zelfs oplopen tot 700 euro. Dat blijkt uit een brief die VVD-staatssecretaris Wiebes naar de Kamer heeft gestuurd over het Belastingplan 2015.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kaartte de kwestie onlangs aan. Hij wilde namelijk van de staatssecretaris weten hoeveel mensen de Belastingdienst een naheffing gaat sturen.

In de lange brief aan de Kamer staat het antwoord op Omtzigts vraag ergens op pagina 19, weggestopt. Het antwoord van Wiebes: ‘Het exacte aantal belastingplichtigen dat wordt geconfronteerd met een naheffing of een lagere belastingteruggave is lastig te voorspellen; de schatting is dat het gaat om 5 tot 6 miljoen belastingplichtigen.’

De oorzaak van deze financiële domper ligt bij de lagere heffingskortingen die het kabinet met de constructieve oppositiepartijen D66, CU en SGP in het najaar van 2013 afsprak. Ze spraken af de heffingskortingen inkomensafhankelijk te maken, waardoor hogere inkomens minder korting krijgen dan lagere. De Belastingdienst kon deze heffingen echter niet op tijd verwerken in de tabellen en computerprogramma’s, waardoor de rekening in 2015 alsnog wordt gepresenteerd.

CDA-Kamerlid Omtzigt is boos. Volgens hem had het kabinet het probleem veel eerder kunnen oplossen. ‘Het probleem is al een jaar bekend. De bedragen hadden ook tussentijds aangepast kunnen worden’, zegt hij tegen De Telegraaf.

Burgers ondervinden straks op grote schaal nadeel van Haagse haast en gerommel in hun meest gevoelige streek, de portemonnee. Zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen voorspelt dat weinig goeds voor Rutte II.

(Bronnen: De Telegraaf, daskapital.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.