Van Rijn bonje met zorgverzekeraars en zorgverleners over wijkverpleging

PvdA-staatssecretaris Van Rijn heeft twee maanden voordat de zorghervormingen ingaan, bonje met zorgverzekeraars en zorgondernemers over de wijkverpleging. Wijkverpleging speelt een centrale rol in het nieuwe zorgstelsel. Maar Actiz, de koepel van zorgondernemers vreest dat ouderen en langdurig zieken vanaf 1 januari niet genoeg zorg krijgen, omdat de zorgverzekeraars te weinig wijkverpleging inkopen. De zorgverzekeraars klagen weer over een te laag budget.

Van Rijn hield onlangs een informatiebrief van de zorgkantoren (van de zorgverzekeraars) tegen waarin cliënten zouden worden voorgelicht over de nieuwe situatie. Terwijl de brief was afgestemd met de staatssecretaris, stak hij er op het laatste moment toch een stokje voor. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over deze merkwaardige actie. CDA, D66 en SP denken dat Van Rijn slechte publiciteit wilde voorkomen.

De zorgverzekeraars klagen steen en been. Zij worden verantwoordelijk voor de wijkverpleging maar krijgen daarvoor te weinig budget van het kabinet. Het gaat volgens de koepel Zorgverzekeraars Nederland om een tekort van zo’n 250 miljoen euro.

Zorgondernemersorganisatie Actiz schreef ondertussen een brandbrief naar de Tweede Kamer en had 28 oktober een spoedoverleg met Van Rijn. Daarin eiste Actiz-directeur Aad Koster extra geld voor de wijkverpleging. Wanneer de staatssecretaris dat niet toekent, dreigt Koster zijn cliënten ‘het echte en eerlijke verhaal te vertellen’.

De boodschap van de publiekscampagne waarin het ministerie van Volksgezondheid beweert dat iedereen volgend jaar dezelfde zorg houdt, klopt in elk geval niet volgens Actiz. CDA-Kamerlid Bruins Slot noemt de televisiespot ‘misleidend’. In De Telegraaf zegt hij ‘foeterend van de bank te stuiteren’ als er een wordt uitgezonden. SP-collega Leijten spreekt van een ‘campagne schone schijn’.

Wat een puinhoop.

(Bronnen: Trouw, Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.