Even wennen: VVD-minister Blok spreekt over ‘mensen met een kleine portemonnee’

‘Corporaties zijn er voor goede huisvesting voor mensen met een kleine portemonnee’, aldus VVD-minister van Wonen Stef Blok donderdag 30 oktober voor de NOS-journaalcamera. Hij reageerde op het rapport over de wooncorporaties, en sprak daarbij onwennig over ‘mensen met een kleine portemonnee’. Dat was wennen. Blok wist kennelijk wél van hun bestaan. Daar liet hij de laatste twee jaar anders niets van merken.

Integendeel, Blok voerde de laatste twee jaar draconische huurverhogingen door die de ‘goede huisvesting’ voor deze mensen onbetaalbaar maakten. Volgens het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) zijn er inmiddels 400.000 huishoudens met kleine en middelgrote inkomens die hun huur nauwelijks nog kunnen betalen.

Ook het Nibud waarschuwde er onlangs voor dat steeds meer huurders elke maand moeten kiezen tussen hun huur betalen, of hun zorgverzekering. Die ‘goede huisvesting’ brengt Blok juist in gevaar voor ‘mensen met een kleine portemonnee’.

De huren stegen de laatste jaren in totaal met circa 10 procent. Ook de komende jaren stijgen de huren elk jaar met 3 tot 8 procent boven de inflatienorm. Tegelijkertijd wordt de huurtoeslag gekort. Het PBL kwam 24 oktober met de resultaten van een onderzoek naar de woningmarkt tussen 2002 en 2012. Conclusie: in die tien jaar is de problematiek onder huurders verdubbeld.

Als Blok écht vindt dat corporaties er zijn voor de mensen met de kleine beurs, met wie hebben de huurders de laatste twee jaar dan te maken gehad? Met zijn slechte tweelingbroer?

(Bron: NOS-journaal)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.