Twijfels over Dijsselbloems loyaliteit aan Nederland

Of is hij loyaler aan Brussel?

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma denkt dat minister van Financiën Dijsselbloem loyaler is aan Brussel dan aan Nederland. Dijsselbloem is naast minister immers ook eurogroepvoorzitter. Waarom zei de minister anders zo snel dat Nederland sowieso de naheffing van 642 miljoen gaat overmaken, tenzij de cijfers niet kloppen? Buma vreest voor de Nederlandse onderhandelingspositie: ‘Hij is min of meer bezig met betalen. Tactisch is dit heel dom. Brussel kijkt ook mee en weet al dat hij over de brug komt’.

Dijsselbloems voorwaarde om voor betaling inzicht te krijgen in de Brusselse rekenmethode, maakt geen indruk. Als de cijfers kloppen, zal Dijsselbloem gewoon betalen, zo liet hij de Kamer al weten.

Dijsselbloem is ook eurogroepvoorzitter en behartigt daarom niet alleen de belangen van Nederland in Brussel. Als eurogroepchef is het onder meer zijn taak te waken over de naleving van de Europese afspraken. In de Tweede Kamer spreekt echter niemand anders dan CDA-leider Buma over de dubbele pet van ’s lands minister van Financiën.

Buma bepleit een aansluiting bij de Britten: ‘Die spelen het hard en ik denk dat ze ver kunnen komen. Maar Nederland is weer gekke henkie die weer braaf betaalt’. Buma verwacht kennelijk dat de Britten door hun harde houding een betere onderhandelingspositie hebben, en dus mogelijk nog een mooie korting kunnen bedingen. Door de snelle toezegging van Dijsselbloem om de factuur, mits deze klopt, te betalen, is er feitelijk geen onderhandelingsruimte meer met Brussel.

Keihard opkomen voor het eigen belang is nooit een groot talent geweest van Nederlandse politici. Wie zien het in meer dossiers. Britten, Duitsers en zeker de Fransen zijn meesters in het opkomen voor het eigen landsbelang. Om hun doel te bereiken vinden ze geen middel te gek. Het kan ze ook helemaal niets schelen wat anderen van hen vinden, als ze hun zin maar krijgen. En dat werkt bijna altijd. Nederlandse politici vinden dat echter cynisch en zijn liever correct. Afspraak is toch afspraak? Tuurlijk. Het wordt erg gewaardeerd, maar levert niets op.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.