Kan Nederland straks nog bezuinigen, als zelfs Duitsland investeert?

De motor van Europa hapert. De Duitse economie doet het slechter dan was voorzien. Steeds meer politici en economen roepen om investeringen in de Duitse economie, bijvoorbeeld in de infrastructuur en het onderwijs, als medicijn tegen een nakende dip. Ondertussen willen in Nederland D66, CDA en VVD volgend jaar nog meer bezuinigen om een nieuwe belastingverlaging te betalen. Maar hoe geloofwaardig is bezuinigen nog, wanneer zelfs de Duitsers met hun ijzeren begrotingsdiscipline dit pad verlaten?

Het is toevallig ook de strekking van Dijsselbloems Groei Deal, dat hij onlangs presenteerde. Als de Fransen niet snel beginnen hun moddervette verzorgingsstaat af te slanken, en de Duitsers niet investeren om hun economie voor een dip te behoeden, komt de euro in zeer zwaar weer terecht. Bondskanselier Merkel aarzelt nog, want de begrotingsdiscipline is namelijk heilig in Duitsland, maar gegeven de Duitse haperende economie kan zij haast niet anders dan investeren.

In Nederland hebben D66 en CDA elkaar gevonden in een gezamenlijk betoog vóór meer bezuinigen, ten gunste van belastingverlagingen. De VVD deelt hun opvatting. Politiek commentator Aukje van Roessel concludeert in het weekblad de Groene: ‘Als de oosterburen gaan investeren, moeten oppositiepartijen D66 en CDA toch eens achter hun oren krabben of het vasthouden aan de ‘oude’ Duitse koers van bezuinigen wel de goede weg is’.

Terwijl de VVD achter de rug van de PvdA om, een verbondje smeedt met Pechtold en Buma, lijkt het tij ineens te keren. Ten gunste van de sociaal-democraten die helemaal niets zien in extra bezuinigen maar willen investeren in de economie. Het ziet er naar uit dat Duitsland een andere weg inslaat, en ons weer voorgaat.

(Bron: De Groene Amsterdammer)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.