Advocaat nabestaanden MH17 noemt houding Den Haag ‘een nationale schande’

Het wordt winter in Oost-Oekraïne, maar de bezittingen en stoffelijke resten van Nederlandse onderdanen liggen nog op de plek waar de MH17 deze zomer crashte. ‘Een nationale schande’ noemt advocaat Bob van der Goen het gebrek aan krachtig optreden van de Nederlandse overheid.

De letselschadeadvocaat vertegenwoordigt een groeiende groep nabestaanden van de MH17-ramp. ‘Israëliërs, Britten en Amerikanen hadden hun doden allang opgehaald. Beschermd door hun special forces’, zegt Van der Goen tegen de Telegraaf. ‘We zijn het lachertje van de wereld’, foetert hij.

Van der Goen: ‘Wat dit kabinet ook zegt, Nederland heeft geen grote staatslieden die internationaal respect afdwingen. Premier Rutte had de separatistenpresident Petro Porosjenko van de Oekraïne en ook Vladimir Poetin een ultimatum moeten stellen. Dat wij daar op die crashsite veilig zouden kunnen werken. Nu is het resultaat van drie maanden ‘leading nation’ spelen nihil!’ Hij stelt de Nederlandse staat aansprakelijk voor alle schade en leed door het lakse optreden.

Inmiddels zijn de nabestaanden volgens de Telegraaf verdeeld in twee kampen. Zij die vertrouwen hebben in het kabinet dat uiterst voorzichtig manoeuvreert vanwege internationale gevoeligheden, en zij die de Haagse stilte en voorzichtigheid zat zijn.

Haagse politici houden zich inmiddels stil over de ramp. Waarmee de 200 Nederlandse rechercheurs precies bezig zijn, mogen de nabestaanden ook niet weten. En als de Duitse Bundesnachrichtendienst het parlement in Berlijn op de hoogte brengt van hun onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat de pro-Russische rebellen de bewuste raket hebben afgevuurd, blijft het eveneens doodstil in Den Haag. Inmiddels bracht het OM wel het ‘nieuws’ dat de MH17-ramp in elk geval geen ongeluk was. Tjonge, zouden ze daar ook al weten dat Elvis dood is?

Een nabestaande: ‘De hele wereld weet wie de schuldigen zijn, alleen Nederland zwijgt. Het liefste jongetje van de klas is laf. We hebben toch een leger, met beroepsmilitairen. Die wagen wél hun leven in verre buitenlanden als Mali en Afghanistan. Er liggen in Grabovo nog spullen, wellicht zelfs stoffelijke resten. Van eigen onderdanen! Ik heb er geen woorden meer voor.’

De onvrede met deze dieptrieste situatie, waarin bezittingen en stoffelijke resten van Nederlanders letterlijk ondersneeuwen in de Oekraïne, terwijl Den Haag machteloos toekijkt, zal niet afnemen, maar toenemen. Het kabinet neemt de tijd omdat ze denkt dat dit kan. Maar dat is een vergissing.

(Bron: De Telegraaf)

1 Reactie op Advocaat nabestaanden MH17 noemt houding Den Haag ‘een nationale schande’

  1. ik vind het een schande want ze wisten al lang van tevoren dat ze niet over de ukraine mochten vliegen daar heeft rutten een brief over gekregen en meerde kamerleden de onderstesteen moeten boven tafel komen ben die leugens echt helemaal zat geheimhoudings plicht slaat helemaal nergens op dan heb je iets teverbergen de nabestaande hebben daar recht op 5minuten na de ramp gaven ze de russen al de schuld

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.