Ziekenhuizen luisteren steeds minder naar zorgverzekeraars

Fusies maken ziekenhuizen machtiger

De Nederlandse zorgverzekeraars maken zich steeds meer zorgen over de groeiende macht van grote ziekenhuizen. Door fusies worden deze namelijk regionaal steeds groter en machtiger. Er is vaak nauwelijks of geen concurrentie. Zorgverzekeraars vinden het maar niks. Die mega-ziekenhuizen laten zich namelijk niet meer de les lezen.

Is marktwerking in de ziekenhuiszorg het zoveelste door de politiek gecreëerde gevalletje fop-marktwerking? Net als banken zijn de nieuwe ziekenhuisondernemingen namelijk meer en meer too big to fail.

Als het er op aan komt, kan een regio niet zonder een ziekenhuis. Geen lokale politicus laat het daar op aankomen, en dus trekt die in het uiterste geval de portemonnee. Of liever die van de belastingbetaler. De gemeente Den Helder en de provincie Groningen gaven onlangs al financiële hulp aan noodlijdende ziekenhuizen.

Zorgverzekeraars waren ooit voorstander van fusies tussen ziekenhuizen. Nederland telde er zestien in de laatste vijf jaar. Het zou efficiëntie opleveren die de kosten zou verminderden. Inmiddels lijkt deze ontwikkeling zich echter tegen de verzekeraars te keren. En de ziekenhuistarieven stijgen alweer.

De ziekenhuisondernemingen worden door hun omvang namelijk oppermachtig in hun regio en laten zich door zorgverzekeraars niets meer zeggen over de tarieven. De uiterste sanctie van de verzekeraar, stoppen met het vergoeden van de zorg in het betreffende ziekenhuis waardoor verzekerden naar de concurrent gaan, is niet meer mogelijk als er geen of onvoldoende concurrentie is.

Hoewel verzekeraars waarschuwen voor machtsmisbruik en stijgende tarieven van de mega-ziekenhuizen, schuift de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze waarschuwingen terzijde. En dat is ‘verbazingwekkend’ volgens zorgeconoom Marco Varkevisser in NRC Handelsblad.

NRC Handelsblad vraagt zich af: ‘hoe heeft het zo ver kunnen komen?’ Wij ook.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.