Oud-bankpresident Wellink: ‘Economische situatie stelt bepaald niet gerust’

‘De factoren die een crisis kunnen veroorzaken, staan er slechter voor dan een paar jaar geleden. De symptomen van een crisis zijn nog volop aanwezig. Dat stelt mij bepaald niet gerust’, zegt oud-president van de Nederlandsche bank Nout Wellink tegen het FD. Hij wijst erop dat ‘centrale bankiers worstelen’. Ze doen hun best maar ‘de reële economie volgt tot nu onvoldoende. Dat kan leiden tot financiële instabiliteit’. Volgens Wellink is dat de grootste bedreiging van het financiële systeem. ‘Als er een systeemcrisis komt, zal de overheid opnieuw moeten inspringen’.

Wellink is het eens met minister van Financiën Dijsselbloem dat de crisis niet terug is. ‘We krabbelen op en maken allerlei nuttige aanpassingen’. Wellink weet als oud-bankpresident als geen ander dat hij goed op zijn woorden moet letten. Toch vreest hij kennelijk openlijk voor financiële instabiliteit.

Dan de bankenunie. Vanaf 4 november gaat het toezicht op de 130 belangrijkste Europese banken over van de eurolanden naar de Europese Centrale Bank (ECB). Dat het toezicht in één hand is gebracht, vindt Wellink ‘een sterk punt’. Maar hij ziet ook ‘nogal wat zwakke punten’.

Wellink: ‘Het belangrijkste zwakke punt vind ik dat we niet één Europees depositogarantiestelsel* hebben voor spaarders. Europese banken zijn internationaal zeer vervlochten.’ Wanneer een Spaanse tak van een Nederlandse bank omvalt, valt dat onder het Nederlandse garantiestelsel en betaalt de Nederlandse staat. Wellink: ‘Men veronderstelt te gemakkelijk dat zoiets niet meer kan gebeuren.’

Maar politici beweren toch dat door de bankenunie Europese banken voortaan zelf opdraaien voor de kosten van een omgevallen collega-bank, en dus niet meer de belastingbetaler? Wellink: ‘Je moet deze richting niet blindelings volgen’. Hij wijst er op dat in het ergste geval meerdere banken kunnen worden meegetrokken waardoor de overheid alsnog moet ingrijpen. ‘Daarom vind ik dat er één Europees garantiestelsel moet komen’.

Bij bestuurders van dit kaliber moet je je altijd afvragen wáárom ze iets over een onderwerp zeggen, waarom ze bepaalde woorden gebruiken en op welk moment. Daar is namelijk heel goed over nagedacht. En de woordkeuze en timing van Wellink stellen niet bepaald gerust.

(Bron: FD.nl)

* Een depositogarantiestelsel biedt bescherming voor het spaargeld van rekeninghouders als een bank failliet gaat. In Nederland zijn spaarders tot €100.000 beschermd.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.