Naheffing 642 miljoen is voorlopig en valt wellicht hoger uit

De Europese naheffing van 642 miljoen euro is volgens de Europese Commissie gebaseerd op een ‘voorlopige berekening’. Ook het ministerie van Financiën geeft aan dat het bedrag nog niet vaststaat. ‘Als het naar beneden kan, kan het ook omhoog. Maar daar gaan we niet van uit’, zegt een woordvoerder van het ministerie tegen De Telegraaf.

Minister van Financiën Dijsselbloem wist dit voorjaar al dat de EU een naheffing zou sturen, alleen verwachtte hij een lager bedrag. Dijsselbloem reserveerde destijds namelijk 300 miljoen voor de extra afdracht. Dijsselbloem schatte de hoogte van de naheffing kennelijk verkeerd in. Hij weet dan ook niet precies hoe het bedrag van 642 miljoen is berekend. De heffing komt bovenop de jaarlijkse afdracht aan de EU van ruim 7 miljard.

Hij en de premier toonden zich ‘onaangenaam verrast’ over de extra factuur, maar inmiddels is bekend dat ambtenaren van het ministerie van Financiën achter de schermen al een week met de Europese Commissie onderhandelen over de cijfers.

De Tweede Kamer wil de onderste steen boven. PVV-Kamerlid Teun van Dijck noemt de gang van zaken ‘bizar’. Hij vroeg Dijsselbloem eerder dit jaar of die de garantie kon geven dat er geen naheffingen zouden komen uit Brussel. Dijsselbloem antwoordde daar zeldzaam helder op met een ja. ‘En nu blijkt dat het allemaal nog veel erger is’, zegt Van Dijck tegen De Telegraaf. Een woordvoerder van Dijsselbloem houdt het op een misverstand.

Wat een rommeltje. Wie stuurt er nou op zo’n lompe wijze, zo’n astronomisch hoge rekening? Of het bedrag even binnen drie weken betaald kan worden. Een bedrag dat bovendien niet eens definitief is. Komt de Europese Commissie soms van Mars?

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.