Nieuw fenomeen: daklozenopvang voor hoger opgeleiden

De hoger opgeleide daklozen, een nieuw fenomeen, gaan zich organiseren. Ze zijn meestal door de crisis hun huis kwijtgeraakt, maar voelen zich niet thuis tussen de oorspronkelijke daklozen, vaak personen met verslavings- en psychiatrische problemen. Bouwkundig ingenieur en bedrijfskundige Jerome Wijdh presenteerde deze week in Amsterdam een plan om hoger opgeleide daklozen, zoals hij en twee mede-initiatiefnemers, een eigen opvang te bieden.

Wijdh was in loondienst toen zijn bedrijf failliet ging. Wijdh verloor zijn baan, kon de huur niet meer betalen en werd op straat gezet.

Volgens de dakloze ingenieur is er geen passende opvang voor hem en zijn lotgenoten. ‘Wij moeten het maar uitzoeken’, zegt hij tegen Het Parool. ‘Ik ben niet verslaafd, maar krijg nu wel met verslaafden en mensen met mentale problemen te maken. Ik wil ver weg blijven van die groep. Als je zwak bent, loop je de kans daarin weg te zakken. Of je belandt onder de graszoden of in detentie’.

Mede-initiatiefnemer Rainier Behr staat al vijf jaar tevergeefs ingeschreven voor een sociale huurwoning. Hij woont in een opvanghotel. Eerst sliep hij bij het Leger des Heils maar aan zijn medebewoners moest hij erg wennen. ‘Je moet soms oppassen wat je tegen wie zegt’. De derde initiatiefnemer Erik de Ronde kwam op staat na een faillisement.

Opvangorganisatie HVO-Querido zou het plan toejuichen, ‘omdat ze steeds vaker nee moeten verkopen’. Een andere Amsterdamse organisatie begon onlangs met een project dat tot doel heeft om de beter opgeleide, nette dakloze onder te brengen bij eenzame Amsterdammers thuis. Maar daar geloven de heren niet zo in. De Ronde: ‘Wie wil er nou een zwerver in huis nemen?’

(Parool.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.