Dijsselbloem wil Frankrijk tegemoet komen

Een ‘triple dip’ dreigt. Het Financieele Dagblad kopt vandaag dat ‘Europese bedrijven kreunen onder slechte economie’. Minister van Financiën en chef eurogroep Jeroen Dijsselbloem bezweert echter: ‘De crisis is niet terug’. Hij presenteert vandaag zijn Groei Deal om de Europese economie weer aan de praat te krijgen. De pijlers van zijn plan zijn hervormen, bezuinigen én tegelijk investeren. Lidstaten die fundamenteel hervormen, wil Dijsselbloem tijdelijk een hoger tekort dan 3 procent toestaan. Frankrijk is vast blij met Dijsselbloems Groei Deal.

‘Ik wil dat landen die meer tijd krijgen voor hun begroting, die tijd benutten om hun economie te versterken. Dat gaan we goed controleren door die landen onder een versterkt toezicht te stellen’, antwoordt Dijsselbloem in een interview met De Telegraaf op de vraag of Frankrijk niet te gemakkelijk wegkomt.

Dijsselbloem vindt dat landen die stevig gaan hervormen, meer waardering moeten krijgen. ‘Als landen hervormen, krijgen bedrijven weer vertrouwen en gaan ze weer investeren’.

Er moet volgens hem ook een ‘investeringsvriendelijk klimaat’ komen zodat bedrijven weer willen investeren. ‘Grote bedrijven hebben financiële ruimte genoeg. maar ze investeren te veel buiten Europa’. Of bedrijven niet meer investeren in Europa omdat er nauwelijks nog consumentenvraag is, komt niet ter sprake in het Telegraafinterview.

Dijsselbloem heeft in elk geval alvast één fan voor zijn pleidooi voor een tijdelijk hoger tekort: de secretaris-generaal Europese Vakbond Bernadette Ségol. ‘We zitten met 26 miljoen werklozen in Europa. Dan maar even een tekort van méér dan 3 procent’, zei ze tegen het AD. Ze waarschuwt wel dat Europa niet te lang moet wachten met het invoeren van de voorstellen, want ‘we staan op de rand van een derde recessie’.

Over het hervormingsdeel van de Groei Deal is de Française minder enthousiast: ‘Met de hervormingen van de arbeidsmarkt moeten we oppassen, zeker als die raken aan de baanzekerheid en het inkomen’. Wie had anders verwacht van een Franse vakbondsbons.

Dijsselbloems Groei Deal wordt volgens het AD ‘voorzichtig positief’ ontvangen door experts, maar het kan niet verhullen dat Europa zich wéér niet aan zijn eigen afspraken houdt.

(Bronnen: FD.nl, DFT.nl, AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.