‘Samsom en zijn PvdA lieten zich misbruiken door rechts’

‘Het is niet voor het eerst dat de PvdA werd misbruikt om het vuile werk voor rechts op te knappen. Zouden Samsom c.s. nu echt denken dat met een goede verkiezingscampagne het geheugen van de kiezers helemaal buiten werking kan worden gesteld?’, vraagt voormalig PvdA-minister Marcel van Dam zich retorisch af in de Volkskrant. VVD, CDA en D66 sorteren alvast voor op een volgende coalitie, en de PvdA heeft straks het nakijken, voorspelt Van Dam.

Volgens de ex-PvdA’er, Van Dam is sinds 2003 lid-af, hebben de sociaaldemocraten hun teloorgang in de peilingen helemaal aan zichzelf te danken. Ze voerden namelijk met de VVD een ‘afbraakbeleid’.

De VVD denkt, met het CDA en D66, volgens Van Dam alleen maar aan de werkgeversbelangen. Deze partijen willen ‘een Amerikaans systeem met asociale voorzieningen’. De PvdA verleent ze daarbij hand- en spandiensten. Maar Samsom en zijn partij zullen straks stank voor dank krijgen van rechts, en van de kiezer.

Terwijl de VVD, het CDA, D66, de Christenunie, SGP samen in de peilingen een meerderheid van 81 zetels hebben, is de PvdA virtueel verschrompeld tot de zesde partij van het land. Van Dam voorspelt dat zijn oude partij na de Provinciale Statenverkiezingen helemaal niets meer te zeggen heeft in de coalitie. Rutte heeft Samsom en de PvdA dan namelijk niet meer nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. En breken is geen optie, want op tussentijdse Tweede Kamerverkiezingen zal Samsom zeker niet willen aankoersen gezien de rampzalige peilingen.

Van Dam: ‘Arme PvdA. Samsom had zich zo vastgebeten in de afspraak met Mark Rutte om ook na de verkiezingen van 2017 samen door te gaan. Maar hun meerderheid is weg, vooral omdat de PvdA zal worden afgerekend op het gevoerde afbraakbeleid’.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.