Provincie Groningen verleent financiële steun aan ziekenhuis

De provincie Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) willen miljoenen euro’s steken in twee noodlijdende streekziekenhuizen van de Ommelander Ziekenhuisgroep (OZG). De ziekenhuizen staan nu op omvallen na jarenlange verliezen. Ook de zorgverzekeraars schieten de bijna-failliete OZG te hulp met een tienjarige omzetgarantie. Ze kopen er dus in elk geval de komende tien jaar zorg in. Het concurrerende Martini Ziekenhuis in de stad Groningen is echter niet blij en vreest staatssteun en marktverstoring.

Bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis Hans Feenstra heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) inmiddels om een onderzoek gevraagd.

Volgens Feenstra wordt ‘de regionale ziekenhuismarkt’ waarschijnlijk verstoord door de zorgverzekeraars, en dan met name Menzis, de provincie en het Universitair Medisch Centrum. Naast de inkoopgarantie van de verzekeraars, leent de provincie het OZG tien miljoen en het UMCG investeert nog eens 14 miljoen. Het UMCG wil het OZG daarbij overnemen en de twee streekziekenhuizen samenvoegen op één nieuwe locatie, Scheemda.

Het lijkt er op dat de Groningse provinciebestuurders terugschrikken voor de nare consequenties van marktwerking. Maar een ziekenhuis redden is geen taak van de provincie.

Het maatschappelijke belang van een ziekenhuis is groot. Zeker in dunbevolkte gebieden waar nauwelijks andere aanbieders zijn. De druk op de politiek om een zwak ziekenhuis te redden kan daarom enorm zijn. Maar als politici de consequenties van marktwerking niet aanvaarden, failliete ziekenhuizen sluiten en nieuwe klinieken openen, is marktwerking in deze sector wellicht helemaal niet zo’n goed idee.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.