‘ICT-rapport commissie Elias product van tunnelvisie’

‘De voltallige commissie Elias lijkt vanaf het begin een tunnel ingelopen, de ict-tunnel van Ton Elias, en daarin gaat inderdaad bijna alles mis’, schrijft Kees Kraaijeveld columnist van Vrij Nederland. Hij heeft het vuistdikke rapport van de commissie gelezen en komt tot de conclusie dat het kwalitatief en kwantitatief ondermaats is.

Het onderzoeksrapport werd vorige week gepresenteerd en de conclusies waren niet mals voor de overheid en de ict-sector. De politiek had er een potje van gemaakt en zou vanaf 1995 maar liefst 1 a 5 miljard euro per jaar hebben verkwist aan mislukte automatisering. Volgens Kraaijeveld maakt het rapport deze conclusies echter nergens hard.

De oud-economieredacteur van de Volkskrant schrijft: ‘Elias zou met cijfers komen, want hij wilde in ‘kwantitatieve en kwalitatieve zin’ aan deze doelstelling voldoen. Dus ik op zoek naar de cijfers in het 819 pagina’s dikke onderzoeksrapport. Tevergeefs dus’.

Het bedrag dat in de media werd vermeld, 1 tot 5 miljard is volgens Kraaijeveld niet onderzocht door Elias, maar is gebaseerd op een schatting van een ICT-specialist, Lauran Matthijsen. ‘Een ervaren INCT-specialist, daar niet van. Maar om dat nou voor lief te nemen als ‘de uitkomst van een parlementair onderzoek? Lijkt me wat dunnetjes’.

Het rapport is verder gebaseerd op zeven ict-projecten vanaf 1995. Zeven. Hoe zijn deze zeven studieobjecten geselecteerd? ‘Eigenlijk een beetje willekeurig’, bekende Elias tegen het FD. ‘Maar op basis van deze willekeurige zeven, waarvan er zes als falend betiteld mogen worden, trekt de commissie dus verstrekkende conclusies over dé ict-projecten van de overheid’.

Kraaijeveld besluit: ‘Dezelfde onnadenkendheid, onrealistische doelen, laksheid en onwetendheid die maken dat de ict-projecten mislukken, maken de probleemanalyse van deze parlementaire onderzoekscommissie tot een betekenisloze stapel papier’.

VVD-Kamerlid en commissievoorzitter Elias wist al van tevoren wat hij wilde concluderen. De commissieleden gingen daar kennelijk in mee. Als dat zo is, is dat niet onnadenkend of laks zoals Kraaijeveld stelt, maar ronduit dom en cynisch.

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.