Oud-minister Bert de Vries acht voortbestaan muntunie ‘hoogst onzeker’

‘De politieke situatie in een aantal lidstaten is zo instabiel dat het hoogst onzeker is of de muntunie een nieuwe crisis overleeft’, schrijft oud-minister van Sociale Zaken Bert de Vries in de Volkskrant. Om een volgende crisis te voorkomen pleit hij ervoor geld te pompen, niet in de banken, maar in de reële economie. De Vries verwacht echter niet dat zijn pleidooi voor stimulering iets uithaalt. ‘Europese politici zijn er nog lang niet aan toe’. Hij voegt zich bij het groeiende koor euro-pessimisten.

CDA’er De Vries, minister in het derde kabinet Lubbers, stelt ‘dat de almaar voortkwakkelende economische malaise wordt veroorzaakt door een tekortschietende vraag’. Om die te stimuleren is hij voorstander van uitgavenprogramma’s, renteloze leningen en flinke belastingverlagingen voor burgers en bedrijven. Zijn oplossing is, denkt hij, ‘een doodzonde in de financiële kerk’.

‘Er zijn echter twee goede redenen om de geloofsartikelen van die kerk (begrotingsdiscipline, bezuinigen bij een begrotingstekort. red.) ter discussie te stellen. De eerste is dat het evangelie niet het beloofde heil heeft gebracht, maar wel de basis heeft gelegd voor veel financiële, economische en maatschappelijke instabiliteit’.

De tweede reden is volgens de CDA-coryfee dat ‘de afgelopen jaren niet overheden maar banken gefinancierd werden’ door de Europese Centrale Bank. Vooral de banken in de zuidelijke lidstaten profiteerden van deze ‘verkapte subsidies’, terwijl private banken volgens De Vries ‘alleen bestaansrecht hebben als ze hun eigen broek kunnen ophouden’. De leningen van de ECB kwamen bij de banken terecht en niet bij de burgers in de reële economie.

Op de huidige voet doorgaan is volgens De Vries een recept voor meer malaise. Toch verwacht hij voortaan door de financiële wereld en sommige politici tot hel en verdoemenis te worden veroordeeld om zijn oplossing.

Veroordeeld door de keizers zonder kleren. Nou en.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.