Ex-partners in financiële problemen door nieuwe fiscale regels

Maandelijks 50 tot 300 euro er op achteruit

PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken snijdt fors in de fiscale voordelen voor alimentatiebetalende ouders. Vanaf 2015 mogen zij een deel van de alimentatie niet meer aftrekken. ‘Dit kan hun tussen de 50 en 300 euro per maand schelen’, zegt voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Veel ex-partners komen zo in de problemen, waarschuwt hij. ‘Minister Asscher zegt dat gescheiden ouders dan zelf gaan praten over vermindering van het alimentatiebedrag’, aldus Van Coolwijk, die eerder meer ruzies in de rechtzaal verwacht.

Een ouder die gescheiden is en kinderalimentatie betaalt, krijgt nu onder voorwaarden nog geld terug van de Belastingdienst. Kinderalimentatie is aftrekbaar. Maar per 1 januari 2015 wordt die belastingaftrek volledig afgeschaft. Dit kan grote gevolgen hebben voor de gescheiden ouders, en hun kinderen. In Nederland scheiden jaarlijks 36.000 stellen.

Van Coolwijk: ‘Ouders krijgen hier ruzie over, kinderen hebben daar last van en de rechter moet eraan te pas komen’. Wie het conflict bij de rechter wil uitvechten moet ook de portemonnee trekken, je betaalt sowieso een eigen bijdrage van 823 euro. Een mediator is goedkoper, maximaal 150 euro.

Een tegenvaller van 50 a 300 euro per maand is fors, en iedereen kan voorspellen dat deze financiële aderlating bij veel mensen tot problemen zal leiden. Bovendien onttrekt het kabinet weer een fors bedrag aan de economie en zo is ook de middenstand weer een beetje de klos. Goed bezig.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.