Commentator Financial Times: ‘euro is onhoudbaar’

Politici zijn 'impotent en incompetent'

De euro is onhoudbaar en de ineenstorting van de monetaire unie is ‘heel waarschijnlijk’. Dat zegt de financieel commentator van de Financial Times Martin Wolf in de Volkskrant. Hij is niet de eerste de beste. Volgens de krant staat Wolf internationaal bekend als ‘de invloedrijkste financiële journalist ter wereld’. Deze journalistieke hot shot is pessimistisch over de crisis en de euro. Zijn oplossing? De kleineuro of neuro, met Duitsland, Benelux, Oostenrijk en misschien Frankrijk. De andere lidstaten kunnen dan terug naar hun eigen munt.

Over de politici in de eurozone is Wolf niet complimenteus. Integendeel, ze zijn volgens hem ‘impotent en incompetent’. Ze liberaliseerden fanatiek de financiële sector maar regelden daarbij veel te weinig toezicht en ‘fantaseerden’ vervolgens dat het uit zichzelf allemaal wel goed zou komen.

‘Ze konden niet voorkomen dat het Westen, en dan zeker de eurozone, nu veel armer is dan iedereen zich tien jaar geleden kon voorstellen’. Wolf vindt het van belang onder ogen te zien hoe groot de schade na zes jaar crisis is. En die is volgens hem groter dan hij van tevoren verwachtte: ‘De economische schade van deze crisis is groter dan die van een wereldoorlog. Een geweldige ramp’.

Volgens de commentator van de Britse krant reageerden bepalende eurozone-politici helemaal verkeerd op de crisis: ‘Ze hebben na 2010 ingezet op bezuinigen, in plaats van op stimuleringsmaatregelen om de economie weer aan de praat te krijgen. Ze hebben heel veel van het incasseringsvermogen van de burgers gevraagd, tot en met de ‘chemotherapie’ waarmee de Grieken te maken kregen’.

‘Ik zie geen tekenen van echt herstel’, sombert de Financial Times-commentator verder. ‘Stagnatie is het waarschijnlijkst. Want wie zal er nog investeren in een vergrijsde economie met verstoorde arbeidsmarkten en een compleet uitvallende vraag?’.

Ook over het democratische gehalte van de eurozone is Wolf niet erg te spreken: ‘Inmiddels is de macht in de eurozone verschoven naar ondemocratische bureaucratieën van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), terwijl de gekozen politici machteloos toekijken’.

Prettig weekend.

(de Volkskrant)

1 Reactie op Commentator Financial Times: ‘euro is onhoudbaar’

  1. Blijven hangen in de euro kost veel,terug naar de gulden ook;dan kies ik toch voor het laatste.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.