Zorgbudget (pgb) vanaf 2015 weer kwetsbaar voor fraude

Van de bestrijding van fraude in de zorg komt in 2015 waarschijnlijk weer weinig terecht. Experts vrezen dat criminelen straks weer hun slag kunnen slaan. Dat blijkt uit een onderzoek van De Telegraaf. Vanaf 1 januari 2015 wordt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) namelijk verantwoordelijk voor het uitkeren van het persoonsgebonden budget (pgb: budget waarmee patiënten naar eigen inzicht zorg kunnen kopen). Het SVB-systeem is echter helemaal niet klaar om pgb-fraude op te sporen.

Zo kan de uitkeringsinstantie niet eens zien of een rekening waarop het geld wordt gestort van een zorgverlener is. En een reeds bekende zwarte lijst van malafide bureautjes is nog niet eens ingevoerd. ‘Dat is iets voor de toekomst’, zegt een woordvoerder van de SVB. Zorgverzekeraars hebben de lijst allang, maar mogen die om privacyredenen niet delen.

Er wordt veel gefraudeerd met de pgb’s. Frauderende bemiddelingsbureautjes en zogenaamde zorgverleners strijken soms grote bedragen op van het pgb-budget. PvdA-staatssecretaris Van Rijn beloofde in 2012 de malafide praktijken aan te pakken. Ook het computersysteem van het SVB zou fraude op gaan sporen, beloofde Van Rijn.

De staatssecretaris erkent volgens De Telegraaf het probleem, en gaat er nog een wet voor maken. Veel gevoel voor urgentie spreekt daar niet uit, en uit zijn eerdere optreden in dit dossier trouwens ook niet.

Zijn agenda is natuurlijk ook bomvol: afspraken met wethouders, gemeenten, zorgverleners, thuiszorginstellingen, koepels, patiënten, probleemjongeren, gehandicapten, etc, etc. Allen maken ze zich zorgen over de situatie na 1 januari 2015. Dan kunnen die optimistische fraudeurs best even wachten.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.