Verbijsterend hoe onverschillig Den Haag reageert op verspilde ict-miljarden

Vanaf 1995 kieperde de Nederlandse overheid tussen de 19 en 95 miljard euro aan mislukte ict-projecten in het riool. Kolossale bedragen die Nederland wel beter had kunnen besteden. Over dit schrikbarende overheidsfalen rapporteerde de commissie Elias, die de falende projecten onderzocht, eerder deze week. De conclusies waren schokkend, maar ronduit verbijsterend was de Haagse reactie. Terwijl het schaamrood op de kaken hoorde te staan, reageerden Haagse politici onverschillig, zelfgenoegzaam en lacherig. En uiteraard was er weer eens niemand verantwoordelijk.

Columniste Nausicaa Marbe schrijft in De Telegraaf furieus over ‘een schandedossier’ en een ‘ict-catastrofe’ waarvoor Den Haag zich moet schamen. Alleen voelt geen enkele politicus zich aangesproken.

Verantwoordelijk minister Blok van Wonen en Rijksdienst vond het rapport niet meer dan ‘een stevige boodschap’. Marbe: ‘terwijl het gaat om een snoeiharde noodkreet over een situatie die zo schrijnend is, dat er een staatsrechtelijk opmerkelijke oplossing voor wordt bepleit: een ict-toetsingsorgaan, direct onder de premier. Een taak van de overheid moet onder curatele komen. Een ongekende interventie’.

Kamervoorzitter Van Miltenburg bekende zelfs lacherig eerst niet te weten wat ict betekent. Ze had blijkbaar niet door dat ze met deze schaamteloze opmerking haar eigen bedenkelijke niveau etaleerde. Jolig nam ze het rapport in ontvangst ‘alsof ze een hoge onderscheiding kreeg’. Marbe verwijt de Kamervoorzitter ‘desastreuze incompetentie’ en wijst erop dat zelfs VMBO-scholieren keurig weten wat ict betekent.

De ict-uitgaven zijn na 1995 niet meer geregistreerd. Het exacte schadebedrag is dus niet bekend. Er was blijkbaar geen administratieve verantwoording nodig voor de verspilde miljarden. Waar gewone burgers inmiddels worden gecontroleerd door een soort bigbrothersysteem om elke minimale fraude bikkelhard aan te pakken, ontbreekt bij de miljardenuitgaven voor automatisering elke vorm van controle.

‘Ach, wat maakt het uit. De burger betaalt, altijd’, schrijft Marbe. Een rake observatie van de Telegraaf-columniste.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.