Ex-minister Rosenthal wordt goed verzorgd door partijgenoten

Voormalig VVD-minister Uri Rosenthal heeft de afgelopen twee jaar zeker drie bijbaantjes gekregen via VVD-bewindslieden. Zo trad de minister van Buitenlandse Zaken van Rutte I in maart 2013 toe als voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschap en Techniek (AWT). Op voorspraak van VVD-staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker.

Pikant is dat deze een maand na Rosenthals benoeming de beloning met 33 procent verhoogde, en afgelopen september verhoogde Dekker voor de tweede maal, dit keer met 50 procent (naar 78.000 euro). Ook VVD-minister van Defensie Hennis-Plasschaert deed een duit in Rosenthals pensioenzakje, met twee dikbetaalde functies.

Hennis-Plasschaert bood Rosenthal in 2013 het voorzitterschap aan van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek (RZO). Met een fijne vergoeding: voor een dag werk per week ontvangt de VVD’er jaarlijks 83.000 euro. Daarnaast verschafte de VVD-bewindsvrouw hem ook nog de functie van speciaal vertegenwoordiger voor de Cybersecurity-conferentie in 2015. Salaris: 4400 euro per maand, oplopend naar 9.000 euro.

Maar gelukkig, de hoogte van de beloningen van alledrie de baantjes berusten op een vergissing. ‘Een pittige fout’, aldus Rosenthal zelf. Zijn gage voor het klusje bij Onderwijs werd weliswaar tweemaal verhoogd, maar moest eigenlijk worden verlaagd, aldus een woordvoerder van de staatssecretaris. Wel vreemd omdat de verhoging tweemaal zwart op wit is aangekondigd in de Staatscourant. Wie zat te slapen?

Verder heeft Rosenthal inmiddels verzocht om een dag extra te werken bij de RZO. En de beloning voor zijn derde functie belooft Rosenthal later te vereffenen met zijn andere functies. ‘Ik ben daar zuiver in’, aldus Rosenthal in Het Parool.

Dat Rosenthal gebruikmaakt van zijn netwerk om aan de bak te blijven, is niet erg. Zorgelijker zijn de Haagse fantasie-commissies met nep-functies waarvan nog nooit iemand heeft gehoord. Dikbetaald door de belastingbetaler.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.