Elf Nederlandse europarlementariërs klussen bij

Van de 26 Nederlandse europarlementariërs klussen er 11 bij. De vergoeding van 8.000 euro bruto per maand, plus dik 4.000 euro kantoorkosten, plus een dagvergoeding van 300 euro, plus een buitenlandvergoeding van 70 euro per dag is voor sommigen blijkbaar niet genoeg. De Roemeense Christen-democraat Buda is de grootste bijbeuner met een extra inkomen van maandelijks 21 mille. Van de Nederlanders is Agnes Jongerius de grootste bijverdiener. Maar zij geeft de extra inkomsten weg, zegt Europees PvdA-leider Paul Tang in het AD.

PvdA-parlementariër Astrid Jongerius verdient met haar commissariaten bij Post NL (jaarlijks €55.000) en de ontwikkelingsbank FMO (18.000 per jaar) een dik dubbel modaal jaarsalaris bij. Dat bedrag schenkt ze volgens Tang echter helemaal aan het internationale instituut voor sociale geschiedenis in Amsterdam.

VVD’er Jan Huitema zou elke maand 5 tot 10 mille overhouden aan zijn melkveehouderij, maar dat is volgens hem een fout. ‘Ik heb twee medewerkers aangenomen en krijg alleen nog een winstdeling; veel minder dan er nu staat’.

Andere volksvertegenwoordigers met extra inkomsten zijn onder meer CDA’er Lambert van Nistelrooij (12.000 per jaar), D66’er Marietje Schaake (€0 tot €6487, maandelijks), VVD’er Hans van Baalen (€0 tot €998 per maand), CDA’er Wim van de Kamp (elke maand €500 tot €1000) en VVD’er Cora van Nieuwenhuizen (maandelijks €500 tot €1000). Europees PvdA-fractievoorzitter Paul Tang verdient maandelijks een a twee duizend euro bij met nevenfuncties, maar is er voorstander van dat de bijverdiensten worden begrenst. Volgens Transparancy International, de organisatie die corruptie bestrijdt, doen de Nederlandse europarlementariërs het nog redelijk netjes.

SP’er Dennis de Jong denkt dat er in werkelijkheid nog veel meer wordt bijverdiend. ‘Er is geen enkele controle op de uitgaven’, klaagt hij tegen het AD. Ook Transparancy International kaart het gebrek aan toezicht aan: ‘Wie fouten maakt of fraudeert wordt niet gesanctioneerd’.

Terwijl voor kleine krabbelaars in Nederland een alomvattend big brothersysteem wordt opgetuigd, is het toezicht op de financiële stromen naar europarlementariërs blijkbaar compleet afwezig. Het nieuwe Versailles ligt in Brussel.

(Bron: AD, Transparancy International)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Deze corrupte ‘Ezels’ krijgen een ‘Graai-plekje’ in ‘Christelijk-Shell-Rutte III’. – Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.