Minister Plasterk vindt kiezer verantwoordelijk voor langdurige zorg

Niet veel mensen weten het, maar verantwoordelijk bewindspersoon voor de decentralisatie van Rijkstaken is níet staatssecretaris Van Rijn maar PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Hij is verantwoordelijk voor de overheveling van de langdurige zorg, jeugdzorg en sociale werkvoorziening naar de gemeenten.

De minister maakt zich niet druk over de mega-operatie. Er zijn volgens hem maar ‘een paar tegenstanders’ en over de verschillen die ontstaan tussen gemeenten zei hij tegen het AD: ‘Als je het niet goed vindt, stem je de volgende keer op een andere partij’.

‘Dit is de grootste verandering in het binnenlands bestuur sinds mensenheugenis. Het is alle hens aan dek. In Denemarken, voor ons een voorbeeldland, zijn ze zeven jaar na het begin van de decentralisatie nog niet klaar met finetunen‘, zegt de PvdA’er. De aan de operatie gekoppelde bezuiniging van 2,5 miljard is voor Plasterk een fact of life: ‘Het is niet anders’.

Plasterk vergelijkt de lokale verschillen die ontstaan in de zorg met het parkeerbeleid: ‘Dat er verschillen ontstaan, is duidelijk. In Amsterdam is het bijna niet te betalen om je auto te parkeren, terwijl je hem in een andere gemeente gratis op straat zet’. Die verschillen bestaan al, wil hij maar zeggen.

De bewindsman wijst op de verantwoordelijkheid van de kiezer in de lokale democratie. Die moet lokaal maar op de juiste partij stemmen, en anders niet zeuren. Dat de gemeenteraden wellicht niet allemaal competent genoeg zijn, ontkent Plasterk niet. ‘Als ze het niet zijn, moeten ze het worden. Ik maak me daar geen zorgen over’.

Dit kabinet zet ‘de grootste verandering in het binnenlandse bestuur sinds mensenheugenis’ in, maar legt de verantwoordelijkheid bij anderen. Gemeenten, zorginstellingen en kiezers. Als de minister soms denkt dat de kiezer dit afschuiven pikt, wanneer het straks op grote schaal misgaat, zit hij er fors naast. De PvdA’er wuift alle kritiek van gemeenten, VNG, zorginstellingen en adviesorganen laconiek weg. Zijn houding grenst aan regentesk, alsof dit kabinet de baas is, en niet de kiezer.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.