VUmc-topman Wouter Bos: ‘Farmaceuten hebben te veel macht’

VUmc-voorzitter Wouter Bos bekritiseert farmaceutische bedrijven om ‘nodeloze prijsopdrijving’, hun ‘enorme winsten’ en de agressieve wijze van onderhandelen. De prijzen voor medicijnen zijn daardoor veel hoger dan ze zouden moeten zijn. Bos zei dit woensdag tijdens een debat met studenten in Amsterdam. Volgens Bos is de medicijnenmarkt een markt ‘die vol zit met machtsposities en enorme belangen’. Volgens hem ‘ontbreekt elke prikkel om de prijzen omlaag te brengen’. Onlangs haalde ook de topman van het Academisch Medisch Centrum (AMC) uit naar de farmaceuten die volgens hem de prijzen voor eigen gewin opdrijven.

Bos: ‘We kennen allemaal voorbeelden dat fabrikanten niet geïnteresseerd zijn medicatie te maken waar ze niet veel aan kunnen verdienen. En hoe ze nodeloos aan prijsopdrijving doen rond bepaalde medicatie’. Volgens de topman maken ze winsten van twintig tot dertig procent. Er is volgens hem ‘nul marktwerking’.

De voormalige PvdA-leider: ‘De geneesmiddelenmarkt zit vol met machtsposities en enorme belangen’. De fabrikanten dwarsbomen elke oplossing. Bos noemt als voorbeeld het kopen van medicijnen in het buitenland. Dat is goedkoper, maar dan ‘brengen de farmaceuten een batterij advocaten in stelling om te zeggen wat er allemaal niet kan en niet mag. Dat is letterlijk een gevecht’.

‘Farmaceuten hebben er belang bij dat de markt verdeeld blijft’, aldus Bos. ‘Dus die geven cadeautjes weg aan artsen die bij hen inkopen en niet ergens anders. En als je de inkoop op een andere manier wilt organiseren, wordt er gedreigd dat het allemaal zal worden ingetrokken’. Bos krijgt dan ook tegenstand binnen zijn eigen ziekenhuis, van zijn eigen artsen wanneer hij de manier van medicijninkoop wil wijzigen.

De AMC-topman Levi pleitte onlangs voor minder marktwerking door de centrale overheid medicijnen te laten inkopen, terwijl Wouter Bos juist meer marktwerking wil. Volgens hem moeten alleen de machtsposities van de fabrikanten worden afgebroken, door de overheid.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.