CNV maakt speerpunt van betaald mantelzorgverlof

'Werknemers steeds meer in de knel'

Tijdens de cao-onderhandelingen maakt de vakbond CNV voortaan een speerpunt van het doorbetaald mantelzorgverlof. Het recht op dit verlof is weliswaar geregeld, maar ‘het brood op de plank is tot nog toe vergeten’, schrijft CNV-voorzitter Maurice Limmen in Trouw. Het gaat nu meestal om onbetaald verlof en dat past volgens Limmen niet bij de participatiesamenleving die het kabinet nastreeft. ‘Het is al goed geregeld bij zwangerschapsverlof en ziekteverlof, maar nog niet bij mantelzorgverlof’, aldus Limmen.

Limmen: ‘Familie, vrienden en buren zullen vaker de helpende hand moeten bieden bij de verzorging van dierbaren in hun omgeving. Tegelijkertijd verlangt hetzelfde kabinet dat mensen meer en langer gaan werken. De druk op werkende mantelzorgers neemt daardoor toe. De combinatie privé en werk gaat steeds meer knellen’. Werkgevers hebben hier volgens de CNV nog onvoldoende oog voor.

De CNV-voorzitter roept ook politiek Den Haag op tot een discussie over een wettelijk betaalde vorm van mantelzorgverlof. Maar van het kabinet en de werkgevers hoeft Limmen waarschijnlijk niets te verwachten.

Het kabinet ziet de participatiesamenleving met name als een manier om te bezuinigen. Politiek, maar ook als grootste werkgever van Nederland is de overheid vast geen voorstander van het doorbetaalde mantelzorgverlof. Dat kost immers kapitalen, en zou de besparingen deels weer teniet doen. Van de werkgeversorganisaties hoeft Limmen naar verwachting al helemaal geen bijval te verwachten.

Wellicht kan de Tweede Kamer eens een debat inplannen over deze redelijke eis van de doorgaans gematigde Christelijke vakbond?

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.