Koepel gemeenten dreigt medewerking aan decentralisatie te stoppen

Gemeenten worden stapelgek van het Rijk. Een kleine drie maanden voor de overdracht van overheidstaken naar gemeenten, wijzigt het kabinet nog budgetten en wetgeving.  De koepel van Nederlandse gemeenten (VNG) is het zat. ‘Het moet nu echt stoppen, want er komt een moment dat we moeten zeggen: als er nu nog iets wijzigt doen we het gewoon niet meer’, dreigde voorzitter Annemarie Jorritsma woensdag in het FD.

Gemeenten hadden voor 1 oktober de zorg voor ouderen en gehandicapten moeten inkopen. Zo’n 80 procent van de gemeenten heeft dat ook gedaan, maar politiek Den Haag begint nu ineens te twijfelen.

De Tweede Kamer praat woensdag namelijk over het toch maar niet overhevelen van de verantwoordelijkheid voor de groep zeer zware gehandicapten. De zorg voor deze groep komt eventueel dus toch weer in handen van de landelijke overheid (en valt dan onder de nieuwe landelijke Wet langdurige zorg). Het budget van 200 miljoen euro zou het kabinet dan ook weer terughalen bij de gemeenten, die dit vaak al hebben uitgegeven.

Wanneer het kabinet besluit dat de 10.000 zwaar gehandicapten bij nader inzien onder de nieuwe landelijke Wet langdurige zorg vallen, komen gemeenten die al zorg hebben ingekocht in de problemen. Jorritsma: ‘Gemeenten hebben daarvoor zorg ingekocht. Dat geld is geïnvesteerd en er zijn verplichtingen met zorgaanbieders aangegaan. Gemeenten plegen contractbreuk als ze nu tegen die zorgaanbieders moeten zeggen dat het toch niet doorgaat’.

Ook een verschuiving in de regeling voor huishoudelijke zorg kregen de gemeenten in september nog op hun bordje. Het kabinet toverde op Prinsjesdag alsnog extra geld uit de hoge hoed voor gemeenten. Mooi, maar daarmee wijzigde het kabinet tevens de voorwaarden van de bestaande regeling.

Het lijkt erop dat verantwoordelijk PvdA-staatssecretaris Van Rijn en zijn partij een beetje in paniek raken. Ze voorzien grote problemen met de decentralisatie, problemen die de eerste maanden van 2015 direct zichtbaar zullen zijn. Van Rijn weet ook dat de kiezer zijn partij daarop afrekent in maart 2015. Hij torst niet alleen het lot van deze mega-hervorming op zijn schouders, maar inmiddels ook dat van zijn partij en kabinet.

Gratis advies: een onbetrouwbare paniekerige overheid waardeert de kiezer zeker niet.

(Bron: fd.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.