Te verwachten na 1 januari: sociale nomaden

Al in 2007 hevelde Denemarken de jeugdzorg over naar de gemeenten. Na enkele moeizame jaren, zijn ze daar inmiddels best tevreden, al blijven de kosten voor jeugdzorg een pijnpunt. Denemarken kreeg te maken met een nieuw fenomeen: de sociale nomaden; families die van stad naar stad trekken om de autoriteiten te ontlopen.

Een echtpaar mishandelde jarenlang zijn kinderen zonder dat iemand ingreep. ‘Na een stuk of tien schandalen, raakten de gemeenten in paniek’, zegt een woordvoerder van de Deense koepel van gemeenten in het Parool. ‘Ze wilden meer misstanden voorkomen, met als gevolg dat de kosten de pan uit rezen’.

Na drie jaar aanmodderen greep de Deense regering toch in. Inmiddels zijn gemeenten daar verplicht informatie te delen over verhuizende probleemgezinnen en zijn de kosten weer gedaald.

De Deense aanpak bestaat eruit dat kinderen niet zo snel dure specialistische zorg krijgen, maar eerder in hun eigen omgeving worden geholpen. Ze worden niet zo snel naar een tehuis gestuurd, maar blijven onder begeleiding van maatschappelijk werkers met verregaande bevoegdheden thuis wonen, of in een pleeggezin. Dat is beter voor het kind én zou goedkoper moeten zijn. Het aantal Deense kinderen dat uithuis is geplaatst is dan ook gedaald. Wel grijpen maatschappelijk werkers tweemaal zo vaak in bij ouders die hun kinderen slecht behandelen.

De kosten van de jeugdzorg blijven ook na de decentralisatie in Denemarken een pijnpunt. ‘De budgetten blijven een dagelijkse discussie onder maatschappelijk werkers die bepalen welke hulp nodig is’, zegt kinderombudsman Klaus Wilmann.

Dinsdag bespreekt een bezorgde Tweede Kamer de invoering van de Nederlandse Jeugdwet. Kamerleden van met name D66 en SP maken zich grote zorgen, mede door de Deense ervaringen, over de specialistische zorg. Gemeenten zouden die wellicht niet aankunnen. Staatssecretarissen Van Rijn (PvdA) en Teeven (VVD) gingen afgelopen september, drie maanden voor de invoering, ook eens kijken in Denemarken. Ze zullen de bezorgde Kamerleden vast geruststellen, met Deense voorbeelden.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.