Kabinet ziet Nederlandse bevolking als 16,8 miljoen profijttrekkers

Nu het kabinet, met goedkeuring van het parlement, alle denkbare databestanden aan elkaar heeft gekoppeld, bestaat van elke Nederlander een zogenaamd daderprofiel. Door de koppeling van alle ‘systeem risico informatie’ (SyRI), begluurt de staat sinds 1 september álle ontvangers van belastingfaciliteiten en uitkeringen. 16,8 miljoen Nederlanders zijn nu potentiële profijttrekkers.

Het doel is om fraude op te sporen. De risico’s op fouten zijn echter groot. Ondanks protesten van de privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State zette het kabinet door. Politiek commentator Marc Chavannes maakt gehakt van de Big Daddy-wet in NRC Handelsblad.

Chavannes bekritiseert de koppeling ‘om de oplichters uit ons midden te vissen’. Hij schrijft: ‘U allen, 16,8 miljoen profijttrekkers, wordt in het vizier gehouden. Uw watergebruik, uw AOW-claim, uw vriendin, uw zorgtoeslag, uw boetes, uw strafblad, uw zorgaanspraken, Big Daddy kijkt wiens verhaal niet klopt met alle opgeslagen data’. Dit hele apparaat wordt opgetuigd om een paar ‘gauwdieven’ op te pakken.

De NRC-journalist wijst terecht op alle fouten die op de loer liggen. De zorgelijke reputatie van de overheidsautomatisering, op de onvermijdelijkheid van immense datalekken, op de toenemende kans op foute conclusies bij al die koppelingen van databestanden van zeer wisselende kwaliteit. Elke oppassende, onschuldige burger kan slachtoffer van zo’n fout worden.

Van de ommezwaai van Minister Asscher, de coördinerend SyRI-bewindsman, begrijpt Chavannes niets. ‘Als hij de politiek niet was ingegaan zou Lodewijk Asscher nu misschien hoogleraar op dit vakgebied zijn (Asscher promoveerde in 2002 op informatierecht, red.). En waarschijnlijk groot bezwaar hebben tegen deze zee aan gluurmogelijkheden voor allerlei overheidsdiensten’. Asscher was een paar jaar geleden inderdaad nog fel tegenstander van koppeling van databestanden.

De NRC-commentator vraagt zich af waarom de overheid toch zo ‘diep argwanend is geworden’ naar zijn eigen burgers.

Die vraag gaat op voor ‘De Vraag van het Jaar’.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.