Spanning tussen allochtone PvdA-fractieleden en witte fractietop

VVD maakt zich zorgen om positie Samsom

Er zijn oplopende spanningen in de Tweede Kamerfractie van de PvdA. De fractieleden kozen onlangs tegen de wil van de fractietop Khadija Arib tot fractiesecretaris. Maar partijleider Samsom wilde eigenlijk de meer liberale Attje Kuijken. Volgens anonieme Kamerleden in de Volkskrant wordt een al langer sluimerend conflict uitgevochten tussen de allochtone PvdA’ers en de fractietop.

De PvdA telt namelijk tien allochtone fractieleden en een grote allochtone achterban, maar dat is in de top niet te zien. De tien storen zich al langer aan de afwezigheid van allochtonen in de fractietop en in het kabinet.

De veteraan Arib (sinds 1998 Kamerlid) is sowieso niet populair bij de fractietop, en de coalitiepartner VVD. Ze vertegenwoordigt namelijk de linkervleugel.

Heeft partijleider Samsom zijn fractie nog in de hand? De VVD begint zich zorgen te maken. De fractietoppen van de coalitiepartijen overleggen vaak met elkaar en de linkse Arib wordt door de VVD als lastig gezien. Vooral de fractiesecretaris van de VVD Ton Elias botste in het verleden regelmatig met haar. Anonieme VVD-Kamerleden klaagden afgelopen week al in diverse media over de schuivende positie van Samsom.

De zorgen van de liberalen zijn terecht. Samsoms vaste adviseurs zijn inmiddels vertrokken. De verkiezing van de fractiesecretaris had hij niet in de hand, door muitende allochtone Kamerleden. En andere PvdA-Kamerleden lekken nu daarover naar de krant, uiteraard anoniem. Daarbij begint inmiddels ook de coalitiepartner VVD publiek te klagen, ook al anoniem. Dit is bad news voor de PvdA-leider.

De partijleider vond dat zijn Twingo 200 km/u moest kunnen rijden. Alle waarschuwingen ten spijt, begon hij er aan. Terwijl het autootje al na enkele kilometers begon met rammelen, gaf Samsom extra gas. De banden zijn glad, de spiegels trilden inmiddels van de portieren, en nu begint ook de motor te protesteren. Zijn Twingo kan niet meer…  En voor de weg terug reed Samsom inmiddels te ver. Welk onderdeel het precies gaat begeven is nog onduidelijk, maar dat Samsom zijn bestemming haalt, lijkt onwaarschijnlijk.

(De Volkskrant)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Spanning tussen allochtone PvdA-fractieleden en witte fractietop | Fubar

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.