Staat betaalt tonnen proceskosten voor liegende rechter

De Raad voor de Rechtspraak (= belastingbetaler) betaalt alle proceskosten die de voormalige rechter Westenberg maakt in een door hemzelf aangespannen proces. De rechtbank in Den Haag achtte het eerder aangetoond dat Westenberg in 1994 misbruik maakte van zijn functie en daarover onder ede loog. De inmiddels gepensioneerde Westenberg procedeert nu al tien jaar lang om dit recht te zetten, op kosten van de Raad voor de Rechtspraak. De kosten zijn al opgelopen tot €250.000.

Het is inmiddels zover dat zijn opponent in de rechtzaak een schadeclaim eist van 3.7 miljoen. Wordt deze toegekend, dan komt ook dit bedrag voor rekening van de staat, zo is afgesproken tussen de Raad en Westenberg.

In 1994 belde Westenberg, de toenmalige vicepresident van de Haagse rechtbank advocaat Hugo Smit op om deze te beïnvloeden. Dat is uiteraard streng verboden. Smit deed destijds de geruchtmakende Chipshol-zaak en rechter Westenberg zou tegen Smit hebben gezegd dat hij maar beter kon stoppen met procederen omdat hij toch zou verliezen.

Smit onthulde Westenbergs dreigbelletje in 2004 in een boek. Sinds die publicatie procedeert Westenberg tegen Smit omdat hij het bestaan van het telefoongesprek bestrijdt.

De oud-rechter ontkent het telefoontje, maar de Haagse rechtbank bevestigde in 2009 dat de voormalige magistraat loog omdat hij aantoonbaar wel had gebeld.

Toen de Haagse rechtbank Westenberg in 2009 in het ongelijk stelde, diende Smit vanwege beschadiging van zijn carrière de miljoenenclaim in. Smit zei in zijn carrière veel last te hebben gehad van zijn ruzie met de rechterlijke macht. De rechtbank laat binnenkort weten of de miljoenenclaim van Smit wordt toegekend.

De verzorgingsstaat wordt door dit kabinet in sneltreintempo afgebroken. Althans, voor de nette mensen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.