Harde zorgbezuinigingen verzacht met fraudegevoelige dienstencheque

Om de harde bezuinigingen in de thuiszorg te verzachten bieden steeds meer gemeenten straks de dienstencheque aan. Hiermee kan een hulpbehoevende vanaf 1 januari 2015 zelf huishoudelijke hulp inkopen. Hij of zij koopt de cheque voor circa €10 bij de gemeente, die met het Rijk de waarde aanvult tot circa €20. Iedereen blij? Toch niet.

Zo kunnen tienduizend huishoudelijke hulpen wit in dienst blijven, is de gedachte. Inmiddels hebben veertien Twentse gemeenten het plan omarmt, net als Nijmegen en Emmen. Ook zorgaanbieders zijn positief. Maar de commissie ‘Dienstverlening aan huis’ adviseerde de ministerraad dit voorjaar nog de dienstencheque niet in te voeren. Reden: te fraudegevoelig.

Volgens de commissie valt het niet te controleren of er misbruik van dit systeem wordt gemaakt. ‘Stel dat ik mijn nichtje vier uur in de week laat schoonmaken, maar ik geef officieel door dat ik haar tien uur in dienst heb. Dan is de belastingteruggave die ik krijg over de niet gewerkte uren winst voor mij’, aldus de commissievoorzitter en voormalig PvdA-politica Ella Kalsbeek destijds.

PvdA-staatssecretaris Van Rijn ontving het dienstencheque-plan van veertien Twentse gemeenten gisteren op het Hengelose stadhuis. Van Rijn: ‘Ik word heel enthousiast van dit plan. Als het een succes wordt, wil ik het structureel maken’.

Van Rijn werd overigens door een boe-roepende menigte bij de ingang van het stadhuis opgewacht. Eenmaal binnen sprak hij met de wethouders die hem, volgens de Twentse krant Tubantia, toevertrouwden ‘zich niet te herkennen in de onrust’. Vervolgens boden zij hun fraudegevoelige plan aan.

Blijkbaar zijn de effecten van de hervormingen en bezuinigingen in de zorg te hard. Gemeenten zoeken nu naar verzachting, terwijl de hervormingen en bezuinigingen worden voortgezet. Er volgt nu geen correctie maar een aanvullende regeling. Dat is onnodig ingewikkeld en fraudegevoelig.

(Bronnen: de Volkskrant, Tubantia)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.