Schuld van gemeenten per inwoner loopt op

De nettoschuld van gemeenten per inwoner loopt op. Het gaat dan om honderden, vaak zelfs duizenden euro’s extra schuld in drie jaar tijd. Per inwoner. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) naar de financiële situatie van de 403 Nederlandse gemeenten.

De grootste schuld per inwoner heeft Hengelo met €8.724. VNG-onderzoeker Jan van der Lei noemt de situatie in het Eindhovens Dagblad ‘niet zorgelijk’. ‘Gemeenten zitten netjes onder de Brusselse norm’. Al noemt hij de schuld wel als puntje. De gemiddelde gemeenteschuld per inwoner bedroeg eind 2013 €2.390, en liep tussen 2010 en 2013 op met €453.

Qua financiën zijn de verschillen tussen de Nederlandse gemeenten groot. Van de 403 gemeenten hebben maar 41 gemeenten een positief saldo. Zo heeft de gemeente Giessenlanden, de financieel gezondste gemeente, €4.844 per inwoner op de bank staan.

Vooral de te hoge ambities in het verleden vormen de oorzaak van de financiële penarie waarin sommige gemeenten zitten. Ze kochten, met geleend geld, te veel grond, bedrijventerreinen en woningen aan, die ze tijdens de crisis aan de straatstenen niet kwijt konden. Ondertussen liepen de rentelasten wel door.

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten zit dus diep in de schulden. Die bovendien toenemen. Gemeenten moeten op zoek naar inkomsten, of bezuinigingen en lastenverzwaringen.

De overdracht van de langdurige zorg en jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari zadelt de gemeenten op met nog eens extra bezuinigingen. Gemeenten mogen de extra euro’s die ze van Den Haag ontvangen voor de uitvoering van zorgtaken naar eigen inzicht uitgeven. Het gaat landelijk om miljarden.

Vertrouwen is goed, maar een vlijmscherpe gemeenteraad is straks beter.

(Bron: Eindhovens Dagblad, vng.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.