Acht op de tien ambtenaren verwachten stroeve of chaotische overgang zorg

Maar liefst acht op de tien gemeenteambtenaren verwachten dat de overheveling van de zorg naar gemeenten stroef of zelfs chaotisch zal verlopen. Over drie maanden moet de transitie plaatsvinden, maar bijna de helft van de gemeenteambtenaren (46%) vindt zichzelf en zijn gemeente slecht voorbereid. 

Enkele ambtenaren verwachten op termijn zelfs een parlementaire enquête en Kamervragen over de ellende van kwetsbare burgers die tussen wal en schip vallen, ‘want er gaan natuurlijk slachtoffers vallen’. Ook vrezen de gemeenteambtenaren dat de financiële tekorten in hun gemeenten zullen oplopen. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma Altijd Wat, dat de resultaten dinsdagavond 30 september uitzendt.

De ambtenaren bekritiseren ook de korte tijd waarin alles ‘hals over kop’ moet gebeuren. Volgens de geenquêteerden is er onvoldoende tijd om de benodigde kennis te vergaren en de kwaliteit van de zorg te bewaken.

Als klap op de vuurpijl vinden ook nog verschillende hervormingen én bezuinigingen tegelijkertijd plaats. Volgens een ambtenaar zou ‘een big bang ook een big collaps (ineenstorting) kunnen betekenen’. Hij vervolgt: ‘geef ons het geld en de tijd’.

De ambtenaren vrezen vooral voor de jeugdzorg. Bijna de helft van de ondervraagden (47,6 %) vindt dit onderdeel lastig, door de vaak complexe problemen, kwetsbare jongeren en een gebrek aan kennis bij gemeenten.

De landelijke overheid krijgt van de gemeenteambtenaren een dikke onvoldoende. Door een trage werkwijze in Den Haag, wachtten de gemeenten tot mei op definitieve wetteksten en budgetten. Pas toen kon men aan de slag. Maar nog steeds zijn de gegevens niet compleet.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.