Belastingonderzoek naar corrupte en seksistische Spaanse kandidaat-eurocommissaris

De komende week ondervraagt het europarlement de kandidaat-eurocommissarissen voor de commissie van Jean Claude Juncker. Ten minste drie van de kandidaten hebben een luchtje. Bijvoorbeeld de Spaanse kandidaat voor Klimaat en Energie Miguel Arias Cañete. Hij wordt verdacht van corruptie, belastingontduiking en seksisme. De conservatief kan een stevige ondervraging tegemoet zien. De Groenen hebben Juncker tevergeefs al verzocht hem weg te sturen.

De oud-olieboer is kandidaat voor de portefeuille Energie en klimaat. De kandidaat-eurodiputado had tot voor kort echter grote aantallen aandelen in de olieindustrie. Die heeft hij onder druk inmiddels verkocht, aan zijn familie. Inmiddels is ook de Spaanse fiscus een onderzoek gestart, naar mogelijke belastingontduiking. Ten slotte blijkt hij ook nog een seksist. ‘Debatten met vrouwen zijn altijd ongelijk, want als je je intellectuele overwicht gebruikt, ben je een macho’, klaagde hij nadat hij een tv-debat van een vrouw verloor.

De Spanjaard is overigens niet de enige kandidaat met een luchtje. Ook de Slowaakse oud-premier Alenka Bratusek lijkt onfris. Zij, beoogd vicevoorzitter, kandideerde zichzelf zonder ruggespraak namens haar eigen kabinet. Er loopt nu in Slowakije een onderzoek naar Bratuseks werkwijze. Ten slotte is ook de Hongaarse Tibor Navracsics dubieus. Hij was als minister namelijk verantwoordelijk voor de groeiende staatsinvloed op de Hongaarse rechtspraak en staatscensuur in de Hongaarse media, maar krijgt nu waarschijnlijk de portefeuille Burgerschap.

Naar verwachting komen de meeste kandidaten wel ongeschonden door de mangel. De Spanjaard en Hongaar komen waarschijnlijk gewoon in de commissie, door handjeklap tussen de christendemocraten en sociaaldemocraten in het europarlement. De liberaal Bratusek loopt wel risico, aangezien de liberalen geen deal sloten.

Dat de sollicitatiegesprekken wel íets voorstellen, weet de Italiaan Rocco Buttiglione die in 2004 werd weggestuurd door het parlement. Hij had zich eerder namelijk laatdunkend uitgelaten over homo’s en vrouwen. Een Bulgaar werd in 2009 weggestuurd, terwijl in datzelfde jaar Neelie Kroes op herexamen moest. Haar ondervragers vonden dat zij niet genoeg wist van haar nieuwe portefeuille Digitale agenda.

Als supercommissaris komt Frans Timmermans overigens als laatste aan de beurt, op dinsdag 7 oktober. Hij heeft dan wel het voorrecht, als rechterhand van commissievoorzitter Juncker, alleen door de fractievoorzitters ondervraagd te worden. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over zijn aanstelling. Het ziet er wel naar uit dat ‘onze’ Frans straks een paar dubieuze collega’s krijgt.

(Bron: De Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.