Gehandicaptenzorginstelling vertrekt uit kleinere gemeenten

Philadelphia, een grote instelling voor gehandicaptenzorg, gaat zich terugtrekken uit de kleinere gemeenten. De instelling trekt zich terug uit 150 van de 200 gemeenten waar Philadelphia actief is. Dat kost 900 arbeidsplaatsen. Het Rijk draagt de gehandicaptenzorg per 1 januari 2015 over aan gemeenten, die straks allemaal losse contracten sluiten met de instellingen. Philadelphia verwacht ‘een hoop bureaucratie’ en wil dat voorkomen. Directievoorzitter Greet Prins noemt het onbegonnen werk om met 200 verschillende gemeenten te onderhandelen. In totaal zullen 450 tot 600 gehandicapten moeten overstappen naar een zorgverlener die wel in kleinere gemeente actief blijft.

Directievoorzitter Prins ziet het liefste dat zorginstellingen onder elkaar cliënten met hun vaste begeleider uitruilen. De doelgroep en de families hechten meestal namelijk zeer aan de persoonlijke band die met een begeleider is opgebouwd. Wanneer de instellingen kunnen uitruilen, zouden de cliënten in elk geval hun vertrouwde begeleider behouden. Maar de marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (voorheen NMa) beschouwt dit als illegale marktafspraken en verbiedt de onderlinge ruil.

Omdat gemeenten de zorgbudgetten ook voor andere voorzieningen mag gebruiken, bijvoorbeeld straatverlichting, vreest Prins grote verschillen tussen de gemeenten. De ene gemeente bezuinigt straks 10 procent op de gehandicaptenbegeleiding, de andere 50 procent. Volgens haar vindt elke gemeente het wiel opnieuw uit. ‘Ze hebben niets met elkaar besproken, weten weinig van ziekte of beperkingen en tuigen afdelingen op die weer vragenlijsten opstellen om te controleren of het geld straks nog wel goed en eerlijk wordt verdeeld.’

Ouders en instellingen moeten maar afwachten of ze de zorg na 1 januari nog vergoed krijgen. De hervorming bestaat onder meer uit een forse bezuiniging: van de huidige 800.000 gehandicapten en ouderen (met zorg en begeleiding betaald uit de langdurige zorgpot), blijven er straks 200.000 over.

Namens het kabinet houdt PvdA-staatssecretaris Van Rijn vast aan zijn voornemens, ondanks de vele waarschuwingen uit de samenleving. Een gewaarschuwd mens telt normaal gesproken voor twee, in het geval van Van Rijn voor tien.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.