Zorgverzekeraar DSW: ‘toename zorgmijders is extreem zorgelijk en onhoudbaar’

Directeur Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW noemt de toename van zorgmijders ‘extreem zorgelijk en onhoudbaar’. Volgens hem kiezen veel mensen de goedkopere huisarts boven een ziekenhuis of specialist. Die laatsten betaalt de verzekerde immers zelf, via het eigen risico. ‘Extreem zorgelijk is dat er een steeds grotere groep is die medische adviezen van de huisartsen in de wind slaat’, zegt Oomen tegen de Volkskrant. Door de zorgmijders stijgen de zorgkosten niet, waardoor de premie voor 2015 bij DSW niet stijgt.

Oomen: ‘Patiënten kappen een behandeling liever af dan dat zij eraan moeten meebetalen. De effecten op langere termijn zijn onhoudbaar’.

Naast het toenemende aantal zorgmijders is volgens Oomen ook de groeiende efficiëntie in de zorg een oorzaak van de dalende kosten.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwde begin september nog voor de gevolgen van het eigen risico. Zorgmijden is een steeds groter probleem volgens de LHV. ‘Eerder dit jaar deed de LHV onderzoek waaruit bleek dat zo’n 94 procent van alle huisartsen hiermee te maken heeft. Bovendien heeft volgens 70 procent de huidige hoogte van het eigen risico consequenties voor de mate waarin men goede zorg kan leveren aan patiënten’, schrijft de vereniging op haar website.

Minister Schippers kondigde onlangs op aandringen van de Tweede Kamer, een onderzoek aan naar de groeiende zorgmijding.

Als zelfs de zorgverzekeraars alarm slaan over een dubieuze oorzaak van dalende kosten, lijkt er echt wel iets aan de hand. Toch koos het kabinet ervoor het eigen risico voor 2015 te laten stijgen, van 360 naar 375 euro.

(Bron: de Volkskrant, lhv.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.