Samsom eist van Rutte II ‘een sociaaldemocratische opstelling’

‘Ik wil van dit kabinet een sociaaldemocratische opstelling’. Dat zei PvdA-leider en architect van het huidige kabinet Diederik Samsom zondagmiddag 21 september in het tv-programma Buitenhof. Hij gaat het kabinet ‘aanjagen’. Met partijgenoot en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher raakt zijn geduld op. Asscher moet zich meer inzetten voor banen, bijvoorbeeld door de ontslagen thuishulpen weer aan de slag te krijgen. De verkiezingscampagne voor maart 2015 lijkt begonnen.

Samsom werd getrakteerd op een zeer kritisch functioneringsgesprek in het tv-programma. Hij was daardoor zichtbaar verrast. Hij zag zich zelfs genoodzaakt een prestatie van Rutte I-minister Verhagen te claimen als een succes van dit kabinet. Nedcar zou door dit kabinet zijn gered.

De interne kritiek binnen zijn partij zwelt aan, zo bleek tijdens een ledenraad zaterdag. Samsom snapt die kritiek, zei hij in het programma. ‘De mensen aan de keukentafel voelen nauwelijks nog verbeteringen’. Voelen. Samsom beloofde zich voor hen in te zetten: ‘Ik ben degene die dit kabinet gaat opjagen. Ga zorgen dat de banen er komen, dat de zorg goedkomt. En als er iemand tussen de wal en het schip terechtkomt, krijgt het kabinet met mij te maken’.

Minister van Sociale Zaken en partijgenoot Lodewijk Asscher kreeg ook een pijnlijke veeg uit de pan van de leider. Het is hem niet gelukt extra banen te scheppen en dat zint Samsom niet. De PvdA-voorman verwees het kabinet naar de gemeenten om deze week nog een oplossing te zoeken voor de duizenden ontslagen thuishulpen. Die kunnen volgens de PvdA’er namelijk ook ‘op een andere manier aan de slag’. Samsom: ‘Ik ben ongeduldig. Asscher kan het deze week nog goed maken. Wat mij betreft had hij eerder kunnen beginnen’.

Na zijn aanval op Asscher, verdedigde de sociaaldemocraat het uitstel van een uitgelezen instrument om werkgelegenheid te scheppen, namelijk een nieuw belastingstelsel. Dat kan volgens Samsom pas wanneer er meer economische groei komt, want de kosten van die hervorming komen terug via bezuinigingen en dat wil Samsom niet. ‘Er is nu al veel onzekerheid, dus wil ik niet weer bezuinigen.’

De verkiezingscampagne lijkt begonnen. Richting het kabinet spreekt Samsom bijna oorlogstaal. Hij dreigt en eist erop los. Als een kat in het nauw.

(Bron: Buitenhof)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.