Den Haag hervormt, en de democratische controle lekt weg

De levendige Algemene Beschouwingen afgelopen week verhulden het, maar de Eerste- en Tweede Kamer hebben steeds minder te vertellen. Enerzijds verschuift zeggenschap naar de Europese arena, anderzijds draagt het rijk steeds meer zeggenschap over aan de gemeenten. De democratische controle is daarmee in het geding.

Het Binnenhof kan nog maar 36 procent van de totale overheidsuitgaven vooraf en achteraf controleren. ‘Deze beweging wordt versneld nu het rijk voor ruim 16 miljard aan taken naar de gemeentes decentraliseert’, aldus politiek commentator Marc Chavannes in NRC Handelsblad.

Chavannes voorziet Haagse bewindslieden die hun verantwoordelijkheden steeds meer afschuiven. Zeker na de decentralisatie van de langdurige zorg en sociale zekerheidstaken. ‘Als er straks rechtsongelijkheid ontstaat tussen Drunen en Dordrecht, dan zullen bewindslieden de volgende Algemene Beschouwingen opgelucht verwijzen naar de wijze bestuurders ter plekke’.

De lokale democratie staat volgens Chavannes voor een ‘gigantische taak’. ‘…overal is een gemeenteraad die dicht bij de burgers staat. En in veel gevallen geen idee heeft wat er allemaal gebeurt’, schampert de NRC-commentator.

Behalve de gemeenten, krijgt ook Brussel steeds meer macht over de bestedingen. De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, adviseerde afgelopen juli een uitbreiding van controlerende bevoegdheden voor het Europese Parlement. Veel democratische controle vindt nu namelijk nergens plaats, niet in het nationale en niet in het Europese parlement. Ministers uit de lidstaten bepalen gezamenlijk, zonder de controle van een parlement, wat er gebeurt.

Grote hervormingen, dito bezuinigingen in combinatie met een afnemende democratische controle, zowel in kwaliteit als kwantiteit. Als dat maar goed gaat.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.