Specialisten die in loondienst gaan, krijgen van Schippers €100.000

Medisch specialisten die uiterlijk 1 juli 2015 hun maatschap verlaten en in loondienst treden bij een ziekenhuis, ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid een ton. Dat is om de inkomensterugval enigszins te compenseren. Het ministerie verwacht circa 1250 specialisten over te halen. Wanneer de artsen in loondienst werken, verdwijnt de drive om meer omzet, en dus zorgkosten te maken, zo is de redenering.

Medisch specialisten die werken in een maatschap verdienen nu gemiddeld €211.000 bruto per jaar. Loondienst-specialisten verdienen minder. Naast de subsidie die minister Schippers overmaakt, is er ook een tegemoetkoming van het ziekenhuis. De hoogte daarvan loopt ook in de tienduizenden euro’s of meer.

Terwijl het kabinet de macht van de traditionele maatschappen probeert te breken, ontstaan er megamaatschappen die zich uitstrekken over verschillende ziekenhuizen in een regio.

De helft van alle 11.000 medisch specialisten zit in zo’n maatschap. Zij zijn vrije ondernemer. Zoals elke ondernemer, worden ook de specialisten gedreven door omzetverhoging. Hoe meer behandelingen, hoe meer omzet, hoe meer winst. Dat drijft volgens de minister de zorgkosten op.

Het kabinet verleidt de specialisten met een subsidie van een ton om in loondienst te treden. Ze krijgen een keuze: ondernemer blijven, of in loondienst gaan, minder verdienen, met de zekerheid van een vaste baan.

Er zijn sancties noch harde maatregelen. Wanneer de medicus besluit na vijf weer toch tot een maatschap toe te treden, mag hij het geld houden. De arts moet verleid worden. Met fluwelen handschoenen.

Het wringt dat wanneer er in de zorgsector rigoureus en met de stok wordt bezuinigd en hervormd, één groep wordt verleid met een wortel.

(Bron: Zorgvisie.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.